Pozvao vučića

Nikolić sazvao sastanak u Beogradu zbog referenduma u Republici Srpskoj

Vijesti / Flash | 30. 08. 2016. u 21:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić pozvao je u utorak navečer na hitne konzultacije premijera Aleksandra Vučića u povodu poziva Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) upućenog vlastima Republike Srpske (RS) da odustanu od referenduma o Danu RS, a sastanku iza zatvorenih vrata pridružili su se i šef diplomacije Ivica Sačić te ministar policije Nebojša Stefanović i ministrica pravde Nela Kuburović.

Sastanak šefa države i premijera uslijedio je nakon što su veleposlanici Upravnog odbora PIC-a u BiH u utorak pozvali vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike, poručivši da će to destabilizirati BiH i regiju te u zajedničkoj izjavi naglasili da su odluke Ustavnog suda BiH "konačne i obvezujuće" i da ih entiteti moraju poštovati.

Najviši dužnosnici Republike Srpske odbacili su u utorak poslijepodne poziv Upravnog odbora PIC-a za otkazivanje referenduma najavljenog za 25. rujna

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je u ponedjeljak da će, ako visoki predstavnik Valentin Inzko zabrani referendum u RS, sazvati hitan sastanak s državnim vodstvom i političkim vođama Republike Srpske kako bi razmotrili daljnje korake.

Podsjetimo, veleposlanici zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), pozvali su vlasti Republike Srpske da ne održe referendum jer je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pozornost s veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi.

Između ostalog poručili su da neće tolerirati bilo kakvo kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje odcjepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH, poručili su veleposlanici PIC-a.

Valja podsjetiti i da se Rusija ne slaže sa zajedničkim tekstom PIC-a jer se, kako kaže ruski Veleposlanik Petar Ivancov, u dokumentu samo prijeti i osuđuje.

Rusija smatra, dodao je, da je rješenje dijalog. Ivancov je naglasio da nije njegovo da se kao veleposlanik miješa u odluke Ustavnog suda BiH, javlja Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close