Optužbe

Nikolić: Hrvatska je instrumentalizirala EP u predizborne svrhe

Vijesti / Flash | 28. 11. 2014. u 15:49 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u petak, povodom jučerašnje rezolucije Europskog parlamenta kojom se Srbija poziva na osudu djelovanja haškog optuženika Vojislava Šešelja, kako je Hrvatska  instrumentalizirala Europski parlament u predizborne svrhe te istaknuo da Srbija nije dobila mogućnost iznošenja svog stajališta.

"Začuđuja činjenica da je EP dopustio da ga Hrvatska  instrumentalizira u predizborne svrhe", ocijenio je u priopćenju u vezi s rezolucijom EP srbijanski predsjednik te dodao kako je parlament donio rezoluciju koja se odnosi na Srbiju a da "Srbiji nije bilo omogućeno iznijeti svoje stajalište".

Europski parlament ne mijenja odnos prema Srbiji čak ni sada kada je priznao da je to država koja je svojim reformama zaslužila početak pregovaračkog procesa, navodi Nikolić u priopćenju te ističe kako bi parlamentu trebalo biti poznato koliko je Srbija uložila u to da se u obostranom interesu riješe otvorena pitanja s Hrvatskom i "krhki odnosi stabiliziraju".

Nikolić u priopćenju navodi kako su europski parlamentarci "ostali nijemi pred uništavanjem ćiriličnih ploča u Slavoniji, pred eksplicitnim govorom mržnje protiv Srba na skupovima povodom godišnjice zločinačke akcije Oluja, koji traju više od deset godina, ili pred održavanjem javnih koncerata veoma popularne muzike u Hrvatskoj, čiji tekstovi otvoreno pozivaju na istrebljenje Srba".

Također ocjenjuje kako Europski parlament nije cijenio to što Srbija nije ometala Hrvatsku na njenom europskom putu "iako je mogla zbog brojnih problema u području vladavine prava, ljudskih prava i sloboda, kao i neriješenog povratka i imovinskih pitanja protjeranih Srba".

Destabilizacija regije ni sada nije u interesu Srbije, zemalja Balkana i Europe, navodi u priopćenju srbijanski predsjednik te dodaje da srbijanski građani "nisu ispunjeni mržnjom prema susjedima, već zaokupljeni problemima i snose veliki teret reformi" s ciljem ostvarivanja pravne sigurnosti i gospodarskog napretka. Srbija vodi politiku mira i stabilnosti kako bi svojim građanima omogućila bolji život od vlastitog rada, ističe Nikolić.

Srbija je "posvećena civilizacijskim tekovinama i za nju je nedopustiva svaka ratnohuškačka retorika, bilo da dolazi iz Srbije, Hrvatske, Albanije, odakle god. Na to nas ne trebaju podsjećati oni koji taj problem nisu riješili u svom dvorištu", ustvrdio je srbijanski predsjednik. Po njegovim riječima, rezolucija EP ne nameće Srbiji bilo kakvu obvezu već joj "samo pokazuje što bi sve mogla doživjeti u budućnosti".

Komentirajući odluku haškog suda o privremenom puštanju Šešelja na slobodu, Nikolić se pita "što je krajnji cilj njihove cirkuske predstave i njihovih mentora i klaunova" i je li cilj "smjena vlasti" izrazivši tako sumnje slične onima koje su već ranije stigle iz srbijanske vlade o tome kako iza svega stoji pokušaj destabilizacije Srbije zbog njenog odnosa s Rusijom.

Nikolić ističe kako u demokratskim društvima o smjeni vlasti odlučuju građani na izborima te da zato ne bi bilo pošteno prema građanima da vlada podnese ostavku.

Europski parlament je u četvrtak prihvatio rezoluciju kojom snažno osuđuje ratnohuškačku retoriku Vojislava Šešelja, poziva Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu.

U tekstu se izražava zabrinutost zbog izostanka političke i pravne reakcije srbijanskih vlasti te ih se poziva da osude sve javne manifestacije govora mržnje ili ratne retorike i da potiču zaštitu manjina i kulturnih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close