Osuđuje zločine

Nikolić: BiH ima oko 60 boraca u Islamskoj državi

Vijesti / Flash | 27. 09. 2014. u 07:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija najoštrije osuđuje zločine, a posebno brutalna ubojstva koja čine pripadnici ekstremističke organizacije "Islamska država" i tom problemu se mora stati na put, rekao je u UN srpski predsjednik Tomislav Nikolić.

"Takvi oblici terorizma predstavljaju jednu od najozbiljnijih prijetnji po međunarodni mir i sigurnost, a Srbija je, više nego ikada, posvećena podržavanju međunarodnih napora u borbi protiv terorizma", rekao je Nikolić, obraćajući se na zasjedanju Generalne skupštine UN.

Nikolić je istakao da je Srbija iskusila akte terorizma na svojoj teritoriji na Kosovu i Metohiji i da zbog toga jako dobro razumije sigurnosne probleme sa kojima se svijet u ovom trenutku suočava i najsnažnije osuđuje sve vidove terorizma, piše Srna.

"Srbija nikada nije podržavala, i ne može podržati govor ultimatuma. Mi poštujemo i uvažavamo političke i ekonomske interese svih zemalja članica UN, i sa tih pozicija nastupamo i djelujemo štiteći naše nacionalne i međunarodne interese", rekao je Nikolić.
Uz podsjećanje da je Srbija ostvarila značajan uspjeh na planu borbe protiv terorizma, naročito na regionalnoj razini, on je dodao da je Srbija spremna razgovarati o svim inicijativama koje doprinose jačanju uloge UN na polju borbe protiv ovog svjetskog zla, javlja Srna.

Navodeći da se svijet suočava sa problemom boraca iz inozemstva koje regrutiraju terorističke organizacije kao što su "Islamska država" i Al Qaeda, Nikolić je dodao da su, prema istraživanjima Internacionalnog centra za studije radikalizacije i političkog nasilja u Londonu, najvažniji regiji za regrutaciju stranih boraca izvan zapadne Europe i Bliskog istoka - Balkan i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.

Prema njegovim riječima, za zemlje Balkana podaci o tim borcima koji odlaze ratovati variraju, pa tako ih iz Albanije ima do 140, BiH do 60, Makedonije do 20, Srbije tri, Bugarske jedan, dok je za pokrajinu Kosovo i Metohiju dostižu čak do 150.

Nikolić se osvrnuo na odnose i u regiji.

Prema njegovim riječima, novom politikom Srbije, odnosi u regiji jugoistočne Europe su iskreni i potpuno otvoreni, što se naročito pokazalo tijekom katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju, Hrvatsku, i BiH, a solidarnost i požrtvovanost koji su tom prilikom pokazani, predstavljaju primjer za cijeli svijet.

"Naša regija sada nudi brojne mogućnosti za investitore jer jaka i mirna regija jugoistočne Europe znači jaku i stabilnu Europu", rekao je Nikolić.

On je izrazio zabrinutost Srbije zbog rapidnog širenja virusa ebole u zemljama zapadne Afrike, navodeći da je Srbija spremna da se pridruži i doprinese zajedničkom naporu svojim znanstvenim i zdravstvenim kapacitetima i na svaki drugi način.

Navodeći da se svijet suočava sa novim sigurnosnim, klimatskim i socio-ekonomskim izazovima, Nikolić je istakao da Srbija želi da doprinese postizanju pravno obvezujuće, opće suglasnosti o klimi, za sve naroda svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close