Ne postoji odluka

Nije Srbija brza pošta: Šešelja nemoguće isporučiti do utorka

Vijesti / Flash | 25. 05. 2015. u 06:34 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Srbije će u utorak, 26. svibnja, poslati odgovor Haškom sudu u vezi s liderom radikala Vojislavom Šešeljem, u kojem će navesti da je nemoguće i potpuno nerealno da on bude izručen Sudu do tog datuma, rekao je predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

"Nismo još ni blizu donošenja takve odluke. Vlada nije o tome razgovarala, niti donijela bilo kakvu odluku. Čak hipotetički i da jeste, nas obavezuje naš zakon o suradnji sa Haškim tribunalom, jer se moraju ispoštovati jasni rokovi", istaknuo je Ljajić za B92.

Prvo utvrditi identiet

Rekao je kako, ako neko želi uhititi Šešelja, mora se prvo, prema proceduri, utvrditi njegov identitet, zatim donijeti odluka o izručenju, pojasnivši da onda on ima pravo na žalbu, a da zatim postoje rokovi da sud odgovori na tu žalbu i na kraju to rješenje ide ministru pravde.

Ljajić je naveo da bi to u idealnim uvjetima iznosilo 10 do 15 dana, čak i da postoji odluka Vlade Srbije o izručenju Šešelja.

Rekao je kako je posjeta glavnog haaškog tužitelja Serža Bramerca Beogradu, koja je najavljena za sljedeća dva dana, puka koincidencija s nalogom Žalbenog vijeća o vraćanju Šešelja u Haag, s obzirom da je to redovna posjeta uoči izvještaja Vijeću sigurnosti UN, dodavši da će bez sumnje Šašelj biti glavna tema u razgovorima s Bramertzom.

Ljajić je naglasio da Srbija nema nijedno otvoreno pitanje s Haaškim tribunalom, ali da Haag odlukom o Šešelju ponovo nameće pitanja za koja se mislilo da su dio prošlosti.

Stvari neće ići tako lako

"Postoji odluka Žalbenog vijeća o Šešelju, ali stvari neće ići ni tako lako niti tako brzo. Rok 26. svibnaj je puka teorija i moguć je samo ako se on dobrovoljno vrati u Haag, ali u svim drugim uvjetima moramo ispoštovati proceduru u skladu s našim zakonom o suradnji s Haaškim tribunalom", rekao je Ljajić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pak kako Srbija ne može lidera radikala Vojislava Šešelja vratiti u Haaški tribunal, a da se prethodno ne ispoštuju sve procedure.

"Nije Srbija Fedex ili De-ha-el", rekao je srbijanski premijer za B92 i dodao kako Srbija još nije dobila službeni zahtjev Haškog tribunala o vraćanju Šešelja u Haag i da će na taj zahtjev odgovoriti čim on bude dostavljen.

Urlikanje s vukovima

Naglasio je kako Srbija neće ugroziti svoju europsku budućnost, da će nastaviti suradnju s Haagom, ali je istaknuo da će nastaviti štititi interese svojih građana. Rekao kako nema sumnje da su odluke o vraćanju Šešelja u Srbiju i zahtjev za njegovim povratkom "krajnje nemoralne", dodavši da u politici "na nemoralne odluke morate razmislite kako odgovoriti", prenosi Tanjug.

"Orwel je rekao - 'urliče s vukovima da bi spasio svoju glavu'. Ne namjeravam sudjelovati u urlikanju čopora, koji misli da nemoralnim odlukama može promijeniti svijet", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije odredila je Sašu Obradovića da u njezino ime vodi postupak po pitanju vraćanja Šešelja te da je čudna ta žurba s vraćanjem Šešelja, ako se ima u vidu da je on u Haagu proveo deset godina bez donesene presude.

Kakva je žurba?

"I kakva je sada to žurba, ako nije neka politička želja da se u Srbiji izazove politička destabilizacija", primijetio je Vučić.

Podsjetio je kako je Šeselj počeo primati kemoterapiju, na 14 dana po tri dana, upitavši što će se dogoditi ukoliko se vrati u Haag, i tamo premine.

"Onda će Vlada Srbije biti ubojica, ja ili netko drugi. Dajte da vidimo sve to, kakvo mu je zdravstveno stanje, što im je namjera, što zakoni kažu. Nećemo ugroziti ni europski put Srbije, niti poštivanje međunarodnog javnog prava, ali ovdje postoji bezbroj procedura o kojima moramo razgovarati u Haagu", zaključio je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close