Američka studija

Nije problem Dayton, nego Srbi i Hrvati

Vijesti / Flash | 03. 04. 2014. u 11:03 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Glavni razlog što BiH ne funkcionira nije manjkavost Daytonskog sporazuma, već taj što Srbi i Hrvati ne žele biti dio neovisne BiH'', prenosi Tanjug navode studije o američkoj politici u BiH Congressional Research Servicea.

U studiji se navodi i da međunarodna zajednica i SAD nisu spremne potpomoći miroljubivi raspad BiH.

Kao glavnu smetnju jačanju centralnih institucija, Congressional Research Service navodi Milorada Dodika RS, ali i većinu bosanskohercegovačkih Hrvata, koji se, kako se procjenjuje, opiru jačanju funkcionalnosti Federacije BiH, iz straha od majorizacije u odnosu na većinsko bošnjačko stanovništvo.

Iako se "srpski secesionizam" navodi kao glavna prijetnja miru, ističe se da je rješenjem za Brčko formiranjem distrikta u nadležnosti oba entiteta "scenarij ujedinjavanja RS i Srbije onemogućen".

Congressional Research Service navodi kako međunarodna zajednica ne želi dati "odriješene ruke" Visokom predstavniku za upotrebu bonbskih ovlasti zbog straha kako će reagirati vodstvo RS-a, zbog čega mnogi smatraju da je ta institucija postala neefikasna.

U izvještaju se navodi i da mnoge europske zemlje na neki način "miniraju" djelovanje Visokog predstavnika, kako bi se ojačao utjecaj EU, kao i da je američka politika promijenjena tako da se prepusti glavna uloga Europi, koja bi trebala "namamiti" domaće lidere na kooperativnost zbog atraktivnog članstva u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close