stoji iza izjava

Nigerijski liječnik svjedočit će o upletenosti Thacija i Okoroche u trgovini organima na Kosovu

Vijesti / Flash | 12. 02. 2016. u 16:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nigerijski liječnik Philip Njemanze pristao je svjedočiti pred srpskim istražiteljima o trgovini organima u koju su navodno umiješani bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a sadašnji kosovski šef diplomacije Hashim Thaci te guverner nigerijske savezne države tajkun Rochas Okorocha, piše u petak beogradski tisak.

"Stojim iza svake riječi koju sam izgovorio protiv Thacija i Okoroche. Sve informacije i dokaze o ilegalnoj trgovini organima spreman sam podijeliti s bilo kojom institucijom, uključujući srpsko tužiteljstvo", citira beogradski list Blic dr. Njemanzea.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine u četvrtak je od Nigerije zatražilo da dr. Philip Njemanze istražiteljima iznese svoja saznanja o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Tim zahtjevom je, sukladno principima međunarodne pravne pomoći, počeo postupak kojim će se omogućiti saslušanje osoba čija saznanja i svjedočenja mogu pomoći u istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i na sjeveru Albanije koncem 90-ih godina.

U tom je predmetu Tužiteljstvo do sada saslušalo 160 svjedoka, a Specijalni tim pravosudne misije EU na Kosovu (EULEX) oko 200 svjedoka.

Specijalni istražni tim provodi istragu u više zemalja o zločinima OVK-a na Kosovu od 1998. do 2000. godine, koje će epilog dobiti pred nedavno formiranim Sudom za OVK u Den Haagu, priopćilo je srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine.

Savez liječnika Nigerije optužila je Rochasa Okorochu, milijardera i guvernera nigerijske savezne države Imo, da je organizirao mrežu za trgovinu ljudskim organima u Nigeriji, u suradnji s bivšim premijerom Kosova i aktualnim ministrom vanjskih poslova Hashimom Thacijem, a navodno i s neimenovanim dužnosnicima Turske i Hrvatske, objavila je nigerijska informativna agencija “Naij”.

Vijest o tome prenijeli su beogradski Blic i pojedini mediji u regiji, a zatim i britanski list The Independent.

Izvjestitelj Vijeća Europe, Švicarac Dick Marty, u svojemu je izvješću 2010. optužio visoke zapovjednike OVK-a, uključujući tadašnjeg premijera Hashima Thacija, da su bili uključeni u ilegalnu trgovinu organima uzimanim “kirurgijom na crno” od zatočenih Srba na Kosovu i sjeveru Albanije tijekom srpsko-albanskih sukoba na Kosovu.

Osim Martya, optužbe je ponovio i Gerard Gallucci, nekadašnji šef UNMIK-a na sjeveru Kosova, ustvrdivši da su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija 'veoma dobro obaviješteni o krijumčarenju ljudskih organa'.

Kosovski parlament je u kolovozu 2015. usvojio ustavne promjene kojima se omogućuje formiranje međunarodnog suda za zločine OVK.

Kopirati
Drag cursor here to close