Zastupnički dom PS BiH

Ni u drugom krugu glasovanja nema podrške o Rezoluciji o Srebrenici

Vijesti / Flash | 30. 06. 2015. u 12:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su danas izmjene Zakona o sportu u BiH koje je predložio zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović.

Usvojen je i Zakon o carinskoj politici u BiH nakon što nije bilo dvije trećine protiv iz Republike Srpske kao i prijedlog zaključka zastupnika iz Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH povodom rasprave o Izvještaju o radu regulatorne komisije za električnu energiju BiH u 2014. godini.

Prema tom zaključku, zaduženo je Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana da precizne odgovore o svim primjedbama direktora Tajništva Energetske zajednice Janeza Kopača, koje su izrečene na prezentaciji o "Stanje integracija BiH sa EU u oblasti energetike", održane u parlamentu BiH, a koje se odnose na nedostatak zakona o plinu, nedostatak energetske strategije i drugih preuzetih obaveza prema stavovima Energetske zajednice.

Potrebne dvije trećine protiv bilo je iz Republike Srpske za Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, čiji su predlagači zastupnici iz SDP-a Denis Bećirović i Mirsad Mešić (SDP) te BPS-ov Zaim Backović nakon čega ova rezolucija ni u drugom krugu glasovanja nije podržana.

Zastupnici su podržali prijedlog preporuke zastupnika Jasmina Emrića (A-SDA), povodom rasprave o Izvještaju o radu Regulatorne komisije za električnu energiju u 2014. godini, kao i Izvještaj o radu Regulatorne komisije za električnu energiju BiH te prijedlog zaključka zastupnika Nikole Lovrinovića (HDZ) povodom rasprave o Izvještaju o zaštiti osobnih podataka u BiH.

Podržan je i Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH za 2014. godinu.

Podržana je inicijativa zastupnika Denisa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u 2015. godini pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o dijaspori BiH.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2014. godinu, ali Informacija Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i sigurnosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nije dobila potrebnu podršku zastupnika.

Zastupnici su dali saglasnosti za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma, a naredna sjednica najavljena je za 22. srpanj.

Kopirati
Drag cursor here to close