Novi predsjednik Komisije

Ni BiH neće u Europsku uniju narednih pet godina

Vijesti / Flash | 15. 07. 2014. u 15:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u utorak da se ni jedna nova zemlja neće pridružiti Europskoj uniji u tijeku narednih pet godina njegovog mandata iako bi se ona trebala otvoriti balkanskim državama.

''Neće biti novog proširenja u narednih pet godina'', potvrdio je Juncker pred europskim zastupnicima prije nego što su glasovali o njegovom naimenovanju za predsjednika.

''Uniji je potrebna pauza u procesu proširenja kako bi učvrstila ono što je učinjeno u 28 država članica'', dodao je on podsjetivši da joj se 13 država pridružilo u deset godina.

''Za moga predsjedavanja Komisijom nastavit će se pregovori koji su u tijeku, posebno sa zemljama zapadnog Balkana koji imaju potrebu za europskom perspektivom'', precizirao je.

Juncker je pozvao da se "intenziviraju napori za suradnju, udruživanje i partnerstvo" sa zemljama u "istočnom susjedstvu", kao Ukrajina i Moldavija.

''Ukrajinci su europski narod i Ukrajina ima svoje mjesto u Europi'', izjavio je on.

Izjasnio se također za "jaču Europu na međunarodnoj sceni". Izrazio je želju da budući visoki poredstavnik za vanjske poslove bude "poštovana ličnost s iskustvom".

Kopirati
Drag cursor here to close