ratni zločini

Nezirović iz SAD-a izručen BiH

Vijesti / Flash | 02. 07. 2015. u 14:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvu Bosne i Herceovine danas je iz Sjedinjenih Američkih Država izručen Almaz Nezirović, osumnjičen za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente.

Nezirović, koji je rođen 14. kolovoza 1959. godine u Derventi, nakon izručenja će biti predat postupajućem tužitelju iz Posebnog odjela za ratne zločine, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga podnijeti Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Almaz Nezirović je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO-a, na području Dervente, u razdoblju od travnja do srpnja 1992. godine, postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Iz Tužiteljstva BiH je priopćeno da je Nezirević osumnjičen da je, u svojstvu stražara u logoru na Rebiću u Derventi, počinio zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti koje su bile zatvorene u logoru, u proljeće i ljeto 1992. godine.

Almaz Nezirević osumnjičen je da je zajedno s drugim pripadnicima HVO-a lično sudjelovao u mučenjima i teškim zlostavljanjima žrtava, nanošenju teških tjelesnih ozljeda, nanošenju velikih patnji i mučenju žrtava na izrazito ponižavajuće načine.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti nad najmanje 30 žrtava, od kojih su neke bile osobe starije životne dobi.

Tužiteljstvo BiH je u ovom predmetu ostvarilo suradnju s pravosudnim i policijskim organima Sjedinjenih Američkih Država, sa ciljem lociranja i izručenja osumnjičenog u BiH te je Tužiteljstvo BiH zahvalilo pravosuđu SAD-a na suradnji i pomoći u izručenju osumnjičenog.

Kopirati
Drag cursor here to close