Tuča i kiša

Nevrijeme u Hercegovini, evakuacija u Bosni zbog klizišta

Vijesti / Flash | 01. 02. 2015. u 18:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovinu je u popodnevnim satima pogodilo jako nevrijeme praćeno kišom i grmljavinom. Osim kiše registrirana je i tuča.

Kada je u pitanju Mostar u njemu je izmjerena najveća količina padalina u posljednja 24 sata u BiH. U Mostaru su izmjerena 41 mm kiše po metru kvadratnom, u Nevesinju 22, Gacku 20 i Trebinju 16 mm.

Zbog jakih oborina porasli su vodostaji rijeka. Prema podacima Agencije za vodno područje Jadran na mjernoj točki Mostar je izmjereno 563 cm vode i najavljen je trend rasta.

Inače, u mostarskoj regiji za danas je upaljen žuti meteoalarm koji označava potencijalno opasno vrijeme. Žuti meteoalarm je upaljen u trebinjskoj, fočanskoj i visočkoj regiji.

Klizišta u Vogošći

Stanovnici Semizovca koji su sinoć evakuirani iz svojih domova zbog klizišta koje se pokrenulo, drugu noć dočekuju u prostorijama Doma Crvenog krsta u Vogošći uz, kako su kazali, grijalice i nadu da će se uskoro vratiti svojim kućama, javlja Anadolu Agency (AA).

Osamnaest stanovnika iz ulice Nebočaj, u Semizovcu, ekipe civilne zaštite smjestile su u prostorije Doma Crvenog krsta nakon što se velika količina zemljišta obrušila nad tri kuće u noći sa petka na subotu.

Jedna od stanovnica, Nazuća Begešt u razgovoru za Anadolu Agency kazala je kako nije slutila da se zemlja može obrušiti iznad njene kuće jer se prethodnih godina to nikada nije događalo.

"U petak navečer je to bilo. Čujemo da je puklo, a ja mislim da nisu možda mačke na tavanu. Kad ujutro kaže sin: kamion zemlje je pao dole. Meni uvijek grede pucaju gore na plafonu, kako su počele ove poplave. Uvijek se pitam što puca plafon. Toliko godina sam tu, više od devet, i nisam imala problema", kazala je Begešt dodajući kako je zemlja došla skoro do vrata kuće u kojoj živi njena kćerka.

Dodaje kako je u prostorijama Doma Crvenog krsta u Vogošći smještena sa suprugom te da su u drugim sobama njeni susjedi sa djecom među kojima ima i novorođenčadi.

"Od sinoć smo ovdje. Da nam naprave to, ja bih voljela u svoju kuću. Bolje nigdje nema, ali opet hvala svima koji se trude. Oni su došli odmah, pripadnici civilne zaštite i policija. Svako se za svoju kuću bori. Tuđe je tuđe, a tvoje je tvoje. Ne znam što će sada da rade, vidjet ćemo", kazala je Begešt.

Izmješteni iz svojih domova, mještani Semizovca uz grijalice dočekuju noć, a kako su kazali, potrebno im je još ogrjeva zbog djece i beba.

Tuča u Makarskoj

Jako nevrijeme praćeno kišom i tučom zahvatilo je večeras Makarsku i dio makarskog primorja.

Za samo petnaestak minuta, grad je potpuno zabijelio ulice i poremetio promet, javljaju hrvatski mediji.

Prema prvim podacima, palo je više od 20 litara kiše po metru kvadratnom, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close