Afganistan

Nevjerojatna pogreška američke vojske-bombardirali bolnicu i ubili devetnaest liječnika i pacijenata

Vijesti / Svijet | 03. 10. 2015. u 18:41 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka vojska priznala je da je možda u afganistanskom gradu Kunduzu iz zraka bombardirala bolnicu kojom upravlja humanitarna organizacija Liječnici bez granica (MSF). Poginulo je devetnaest liječnika i pacijenata, među kojima i troje djece, a više od trideset ljudi je ranjeno

Nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF) priopćila je da je izbezumljeno osoblje zvalo telefonom stožer NATO saveza u Kabulu i vojne dužnosnike u Washingtonu dok su bombe gotovo sat vremena zasipavale njihovu bolnicu u Kunduzu tijekom zračnog napada u kojem je poginulo najmanje 16 osoba, zbog kojeg je zapovjednik američkih snaga u Afganistanu general John Campbell uputio ispriku predsjedniku Ašrafu Ganiju.

Prva bomba pala je u 2.10 ujutro, a osoblje MSF-a nazvalo je stožer NATO-a u Kabulu u 2.19, a vojne dužnosnike u Washingtonu nekoliko minuta poslije, no bombardiranje se nastavilo do 3.13, rekao je neimenovani dužnosnik MSF-a.

U priopćenju iz Ganijevog ureda stoji da je general Campbell afganistanskom predsjedniku iznio pojedinosti napada i ispričao mu se. Iz međunarodne vojne koalicije zasad nisu potvrdili da je Campbell nazvao Ganija.

Taj bi događaj mogao ponovno potaknuti zabrinutost vezano za američke zračne snage u Afganistanu zbog kojih je dosad poginuo velik broj civila, na što je upozorio i afganistanski predsjednik Hamid Karzai.

I dalje je nepoznata sudbina mnogih od 105 pacijenata i 80 zaposlenih, Afganistanaca i stranaca, koliko ih je bilo u bolnici u trenutku napada. Odjel traumatologije potpuno je uništen.

Zračni napad u kojem je poginulo najmanje 16 osoba u bolnici u afganistanskom gradu Kunduzu bio je tragičan, neopravdan i vjerojatno čak i ratni zločin, rekao je UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein. Ovaj se događaj mora odmah temeljito i neovisno istražiti te rezultate istrage javno objaviti, priopćio je.

MSF je objavio da je bolnica tijekom zračnog napada pogođena nekoliko puta.

''Šokirani smo napadom, ubijanjem našeg osoblja i pacijenata te udarcem koji je ovim napadom pretrpio medicinski sustav u Kunduzu'', rekao je dužnosnik MSF-a Bart Janssens.

Glasnogovornik talibana Zabihula Mujahid rekao je da su američke snage ciljale bolnicu te usmrtile liječnike, medicinske sestre i pacijente. ''Nijedan talibanski borac nije bio u ustanovi'', dodao je.

Američke snage izvele su proteklih nekoliko dana niz zračnih napada u Kunduzu kako bi pomogle vladinim snagama da pod kontrolu vrate taj strateški važan grad koji su talibani osvojili prošli tjedan.

Kopirati
Drag cursor here to close