Malaysia Airlines

Nestali zrakoplov traže brodovima, avionima, helikopterima i satelitima

Vijesti / Flash | 11. 03. 2014. u 08:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka mornarica uputila je i drugi vojni brod - razarač "Kidd", u potragu za avionom Boing 777-200 malezijske zrakoplovne kompanije nestalim u subotu u Južnom Kineskom moru, koji je prevozio 227 putnika i 12 članova posade. Istražitelji kažu da je sve manje vjerovatno da se radi o terorističkom napadu.

Potraga za nestalim malezijskim avionom ušla je danas u četvrti dan, dok među sigurnosnim dužnosnicima u Europi, SAD-u i Aziji raste skepticizam da je letjelica bila meta terorističkog napada.

Sveobuhvatna potraga u koju je uključeno 40-tak brodova mornarica 10 zemalja, desetinu vojnih aviona, helikoptera, obalska straža, privatna plovila i 10 kineskih satelita visoke rezolucije, za sada, nisu uspjeli da uđu u trag Boingu 777-200ER koji je nestalo s radara oko sat vremena po polijetanju u subotu ujutro na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

- Nastavljamo da pomažemo malezijskoj vladi u potrazi i spasilačkoj operaciji u vezi s nestankom aviona - rekao je glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steven Warren.

Ranije su SAD angažirale u operaciji potrage razarač "Pinckney" i vojni avion "Orion".

Prema Warrenovim riječima, posada "Pinckneya" je istražila pronađene ostatke u zoni potrage i zaključila da one ne pripadaju nestalom avionu.

U operaciji su angažirana i dva helikoptera "Seahawk", koji su opremljeni aparatima infracrvenog zračenja za potragu u noćnim uvjetima, prenio je AFP.

Predstavnik Pentagona je rekao da posade američkih razarača rade u bliskoj koordinaciji s vojnim brodovima Malezije, Kine i Singapura.

Veza s avionom izgubljena je dva sata poslije polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking i tada se nalazio nad Južnim Kineskim morem na udaljenosti od 120 morskih milja od grada Kota-Baru.

Prema preliminarnim podacima u njemu su bili 154 državljanina Kine, 38 Malezije, pet Indije, po sedam Indonezije i Australije, četiri iz SAD, tri iz Francuske, po dva iz Novog Zelanda, Kanade i Ukrajine, po jedan i Rusije i Holandije.

Američka vlada uputila je preko vikenda tim istražitelja i eksperata Federalnog istražnog biroa (FBI) i službe za saobraćajnu sigurnost da pomogne u istrazi.

Reuters izvještava, pozivajući se na izvore iz američke i evropskih vlada, da su istražitelji u Maleziji sumnjičavi prema verziji da je letjelica bila meta napada, iako specijalne službe nisu odbacile takvu mogućnost.

Malezijske vlasti su ukazale da dokazi do sada nisu dovoljno snažni da bi se podržala verzija o napadu, i da je "očigledan pad" aviona mogao da bude uzrokovan mehaničkim ili problemima pilota.

- Nema dokaza koji nagovještava teroristički akt - rekao je europski sigurnosni izvor, dodajući da, istovremeno, nema ni objašnjenja "šta se dogodilo ni gdje je avion", navodi britanska agencija.

Kina je rasporedila deset svojih satelita u nadi da će uspjeti locirati Boeing kompanije Malaysia Airlinesa koji je nestao prije četiri dana, prenosi službeni tisak.

Kineski sateliti visoke rezolucije, koji se kontroliraju iz baze Xian na sjeveru zemlje, će biti upotrijebljeni kao pomoć u navigaciji, promatranju meteoroloških uvjeta, komunikacija i drugih aspekata operacija potrage, objavio je Dnevni list kineske narodne vojske.

Gotovo dvije trećine od 239 putnika na letu MH370 iz Kuala Lumpura za Peking su kineski državljani. Ako se katastrofa potvrdi, ovo će biti za Kinu druga najveća avionska nesreća.

- Do sada, sa svim našim naporima, ima vrlo malo nade za bilo kakve dobre vijesti o avionu - rekao je čelnik vijetnamske ekipe za potragu i spasavanje Fam Kjuj Tieu, s čim se slaže istraga i obavještajni izvori koji navode da je sudbina aviona kompanije Malaysia Airlines na letu MH370 i dalje obavijena misterijom, prenosi agencija Reuters.

Pretraga je danas proširena na šire područje Tajlandskog zaliva i Južnog kineskog mora, gdje je avion izgubio radio vezu i nestao sa ekrana radara.

Potraga za nestalim avionom sa 239 putnika i članova posade sprovodi se i na zapadnoj obali Malezije, sjeverozapadno sve do Andamanskog mora, zasnovano na teoriji da je avion možda neko vrijeme letio, pošto je odstupio od svoje putanje.

Dva muškarca koji su se, očigledno, ukrcala u avion s ukradenim putovnicama i muškarac koji je kupio karte, ostali su jedini fokus istrage, navodi američka televizijska mreža CNN.

Do sada, istraga nije navela tko su ti ljudi niti zašto su bili na letu, mada američki FBI vodi svoju neovisnu pretragu baze podataka pošto su juče preuzeli od Malezijaca.

CNN navodi riječi jednog američkog obavještajnog dužnosnika koji je primjetio da su okolnosti oko korištenja ukradenih putovnica slijede obrazac sličan trgovini ljudima i vjerovatno nemaju bilo kakve veze s nestankom aviona, prenosi Blic.

Ekipe devet zemalja sudjeluju u operacijama potrage: Kine, Malezije, Sjedinjenih Američkih Država, Singapura, Vijetnama, Novog Zelanda, Indonezije, Australije i Tajlanda.

Kopirati
Drag cursor here to close