Nova teorija

Nestali avion srušio pilot samoubojica?

Vijesti / Flash | 13. 03. 2014. u 09:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti preispituju teoriju prema kojoj je pilot nestalog aviona ''Malaysia Airlines'' na letu MH 370 izvršio samoubojstvo, priopćio je John Brennan, šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

''Mislim da ne možemo da odbacimo nijednu pretpostavku''', rekao je on, odgovarajući na pitanje da li je moguće da je pilot namjerno oborio “boing 777”.
Malezijska policija je u međuvremenu priopćila da pravi psihološke profile svih 239 putnika i članova posade aviona koji je u subotu poletio iz Kuala Lumpura za Peking i nestao ubrzo nakon polijetanja.

Teorija o samoubojstvu mogla bi da objasni kako je avion mogao ''nestati'' s radara koji prati njegovo kretanje: pilot je, naime, neposredno prije njegovog nestanka jednostavno mogao da isključi transponder, tj. uređaj za prijenos elektronskih signala.

Brennan nije isključio ni mogućnost terorističkog čina.

''Mislim da trenutno ima mnogo spekulacija koje uopće nisu potvrđene, niti pokrepljene dokazima'', rekao je on, dodavši da ima mnogo pitanja na koja za sada nema odgovora, na primjer, zašto je transponder aviona prestao da emitira signale i kakvu su ulogu imali putnici s ukradenim putovnicama.

''Mislim da u ovom trenutku moramo da pokažemo strpljenje i sačekamo obavljanje istrage '', rekao je Brennan, a prenosi Blic.

Također, The Wall Street Journal javio je kako američki istražitelji sumnjaju da je nestali avion malezijske avikompanije letio četiri sata nakon što je izgubio kontakt s kontrolorima zračnog prometa.

Sumnja je zasnovana na podacima iz motora aviona koji se automatski postavljaju na internet i šalju se na teren u okviru rutinskih programa održavanja.

Izvještaj postavlja pitanja poput onih da li je Boeing 777 letio planiranom rutom i da li su svi odgovorni kontrolirali situaciju u to vrijeme, prenosi AP.

Uz to, šef malezijske civilne avijacije odbacio je mogućnost da su kineski sateliti otkrili ostatke Boinga 777 koji je s 239 osoba nestao iznad Južnog kineskog mora.

Datuk Azharudin Abdul Rahman je rekao da su avioni jutros pretražili lokaciju na koju su ukazali kineski sateliti. "Tamo nema ničeg. Išli smo tamo, i nema ničeg", kazao je Rahman novinarima u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije.

Kopirati
Drag cursor here to close