Dobio podršku

Nermin Nikšić novi predsjednik SDP-a

Vijesti / Flash | 07. 12. 2014. u 00:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nermin Nikšić izabran je jutros rano za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na Trećem izvanrednom kongresu te stranke u Sarajevu koji je počeo jučer.

Nikšić je u drugom krugu glasanja dobio podršku 233 delegata.

Kandidati za predsjednika SDP-a bili su još Selim Bešlagić, Besima Borić, Nermin Nikšić, Svetozar Pudarić i Mirko Pejanović.

U Nadzorni odbor SDP-a izbirano je 11 članova, a u Glavni odbor 121 član.

Delegati su prethodno usvojili prijedlog Glavnog odbora SDP-a da redovni kongres Stranke bude održan najkasnije godinu dana prije Lokalnih izbora 2016. godine.

Također, delegati su dvotrećinskom većinom dali podršku ujedinjenju sa Unijom socijaldemokrata (USD).

Sporazum o ujedinjenju dvije stranke 27. studenog potpisali su predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i predsjednik USD-a Miro Lazović.

Novoizabrani predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je jutros u obraćanju delegatima da će se u narednih devet mjeseci posvetiti borbi za oporavak SDP-a i pozvao kolege da mu pomognu u promjenama koje će provesti u Stranci zajedno.

Naglasio je da je borba za novi SDP i borba za novu Bosnu i Hercegovinu, jer bez jakog SDP-a nije moguća BiH kakvu želi velika većina njenih građana.

Nikšić je poručio da želi napraviti SDP koji će biti privlačan mladim ljudima, radnicima i umirovljenicima, a čiji će fokus biti borba za gospodarski razvoj, poboljšanje položaja radnika i umirovljenika, te borba protiv kriminala i korupcije.

Posebno je zahvalio dosadašnjem predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji, istaknuvši da je bio njegov najbliži suradnik u dobri i zlu, kad su pobjeđivali i gubili.

Kopirati
Drag cursor here to close