Opasno kupanje

Neretva je onečišćena i ne preporučuje se kupanje u njoj

Vijesti / Flash | 17. 07. 2012. u 13:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nemali broj Mostaraca spas od žege i ljetnih vrućina i proteklog je vikenda potražio na gradskom bazenu ili na obalama rijeka Radobolje, Bune/Bunice i Neretve.

I dok se za gradski bazen može tvrditi da je kupanje zbog prečistača koliko-toliko sigurno, kupanje na rijekama i jezerima nosi sa sobom veliki rizik.

S obzirom da se u sve površinske vode na ovim prostoru izlijevaju kanalizacijske otpadne vode i to bez njihovog prethodnog prećišćavanja, kupanje u rijekama i potocima se ne preporučuje, unatoč aktualnim velikim vrućina i želje ljudi da se u njima rashlade.

Kupati se u našim rijekama uvijek je zdravstveni rizik zbog velike mogućnosti pojave virusnih, kožnih i svih drugih zaraznih oboljenja, pa se preporučuje posjećivati javna kupališta, odnosno bazene s prečistačima.

Kako je priopćeno iz Agencije za vodno područje Jadranskoga mora, i pored ovolikih vrućina vode rijeke Neretve ne preporučuju se za kupanje. Svi koji se odlaze kupati na Neretvu nizvodno od Konjica odlaze na vlastitu odgovornost.

Svima je dobro poznato da se u Neretvu na užem području grada Mostara izlijeva sva gradska kanalizacija, ukupno 35 kanalizacijskih otvora, tako da je najveća hercegovačka rijeka maksimalno zagađena jer na njoj ne postoji niti jedan pročišćivač.

Neretva, uzvodno od Konjica uglavnom je ispravne kvalitete, ali vrlo hladna, brza i opasna, što znaju iskoristiti brojni rafting izletnici. Međutim, nizvodno od Konjica do granice s Hrvatskom u Metkoviću, Neretva se ne preporučuje za kupanje.

"Naši kupači na rijekama i dijelu jezera su ugroženi od zagađenja koja dotiču u navedene vodotoke (na području Federacije BiH se manje od tri posto pročišćava otpadnih voda što znači da one izravno zagađuju naše vodotoke). Ova onečišćenja su prvenstveno mikrobiološka, povećan sadržaj koliformnih bakterija, e-colli, i drugih fekalnih mikroorganizama što sve može izazvati različite stomačne ili kožne bolesti", kazao je za Večernji list Mirko Šarac iz Agencije za vodovodno područje Jadranskog mora.

Zarazne bolesti, koje se mogu zadobiti kupanjem u onečišćenim rijekama i jezerima, nastaju ulaskom uzročnika prisutnih u vodi u organizam kupača preko nekog od ulaza u tijelo: usta, sluznice (oko, nos, spolovilo), oštećenja na koži, katkad i dišni putovi.

Preko usta, na primjer gutanjem vode mogu tako nastati crijevne infekcije, virusne i bakterijske, s proljevima i temperaturom, preko tjelesnih sluznica mogu se zadobiti neke tipično kupačke bolesti, na primjer virusna ili klamidijska upala oka, tzv. kupališni konjunktivitis, ili pak infekcija mokraćnih putova.

Kupanje je posebice opasno za trudnice i za malu djecu do 3 godine jer je dječji organizam još neotporan na razne vrste bakterija, a način njihova kupanja pogoduje nastanku infekcija.

Kopirati
Drag cursor here to close