Suzavcem i mecima

Neredi u Egiptu: Pripadnici snaga sigurnosti brutalno se obračunali s protivnicima vojnog režima

Vijesti / Svijet | 25. 01. 2014. u 18:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Egiptu je tijekom antivladinih prosvjeda, organiziranih danas povodom treće godišnjice svrgavanja nekadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka, poginulo sedmoro ljudi, ali su istovremeno tisuće Egipćana izašli na ulice u znak podrške vojnim vlastima.

Snage sigurnosti su upotrijebili suzavac i pucali u zrak da bi spriječili protivnike vojnog režima da dopru do trga Tahrir, simbola ustanka iz 2011, izvještava Reuters.

Umjesto protivnika vlasti, na ovom trgu se pojavila masa pristalica sadašnjih vlasti. Oni su izvikivali parole podrške generalu Abdelu Fatahu al-Sisiju, koji je prošlog lipnja rukovodio svrgavanjem islamističkog predsjednika Mohameda Morsija.

Okupljeni na Tahriru su bili predstavnici znatnog dijela Egipćana, kojima je dosta trogodišnjih previranja, kaosa i ekonomskog opadanja i koji žele da vide odlučnu vojničku figuru na čelu države, prenosi Tanjug.

Istovremeno su u raznim dijelovima Kaira, u kojima su se pojavila i oružana vozila, ubijena četiri antivladina demonstranta.

U južnom egipatskom gradu, Minji, u sukobima između pristalica Morsija i snaga sigurnosti poginulo je dvoje ljudi, dok je u Aleksandriji poginula jedna žena, a uhićeno je više desetina demonstranata.

Očekuje se da će Sisi, koji je bio šef vojne obavještajne službe tijekom Mubarakove vladavine, uskoro da najavi svoju kandidaturu za predsjednika zemlje. Izbori će vjerovatno biti održani tijekom narednih šest mjeseci.

Analitičari predviđaju Sisijevu nadmoćnu pobjedu ukoliko se kandidira. Nekoliko potencijalnih kandidata je već najavilo da neće sudjelovati u natjecanju za predsjednički položaj ukoliko se kandidira i Sisi, koji je svoje najglasnije krtičare, Muslimansku braću, proglasio terorističkom organizacijom i otjerao ih u ilegalu, a njihove vođe u zatvor.

Tenzije ponovo rastu u Egiptu nakon jučerašnjeg ubojstva šestorice ljudi u Kairu, za šta je odgovornost preuzela jedna skupina, inspirisana al-Kaidom i bazirana na Sinajskom poluotoku, na kojem vlada bezakonje.

Rano jutros došlo je i do eksplozije bombe u blizini kairske policijske akademije, pri čemu, kako navodi egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova, nitko nije ozlijeđen.

Antivladini demonstranti su, inače, danas rastjerani ubrzo pošto su se okupili u blizini jedne kairske džamije. Pored islamista, pristalica Morsija, među demonstrantima je bilo i sekularnih, liberalnih aktivista koji su igrali ključnu ulogu u revoluciji 2011., ali sada smatraju da je vojska prigrabila previše vlasti.

I organizacije za ljudska prava optužuju sadašnje egipatske vlasti za pretjeranu primjenu sile, ističući da se nakon svrgavanja Morsija prošlog lipnja u Egiptu primjenjuje državno nasilje bez presedana.

Kopirati
Drag cursor here to close