Hrvatska politika u BiH

Nerealna očekivanja: Pobjeda Grabar Kitarović Hrvatima u BiH neće donijeti promjene

Vijesti / Flash | 12. 01. 2015. u 18:41 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komentirajući pobjedu Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima u RH te koliko će njezin izbor utjecati na položaj Hrvata u BiH, prof. dr. Mile Lasić, profesor europskih integracija i međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Mostaru smatra kako se njezinim izborom ne mogu očekivati nikakve važnije promjene od strane hrvatske politike u odnosu prema Hrvatima u BiH.

''Dakako, riječ je o posve nerealnim očekivanjima onih koji misle da će sada doći do neke bitne promjene koju će Kitarović zahtijevati'', kazao je prof. Lasić, ustvrdivši kako od toga nema ništa te da je potrebno podržati proces ustavnih promjena u BiH i zalagati se za jednakopravnost unutar Federacije, odnosno cijele zemlje, čime će se, po njegovom mišljenju, rješavati hrvatsko, bošnjačko, srpsko i uopće bh. pitanje.

''U ozbiljnim se zemljama vanjska politika ne razlikuje od danas do sutra i u ovisnosti od toga je li, uvjetno kazano, crveni ili crni dolaze na vlast, nego od strategije koja postoji'', kazao je prof. Lasić, naglasivši kako želi vjerovati da već nekoliko godina, od vlade gospođe Jadranke Kosor ili bivšeg predsjednika Ive Josipovića u paketu, postoji jedan pristup koji govori o tomu da treba zahtijevati da se bh. Hrvati u njihovoj domovini BiH izbore za status jednakopravnosti i ništa manje i ništa više.

''Ta jedna principijelna pozicija je zaista bila novina u odnosu na ranije politike, bilo 'tuđmanovske ili mesićevske provenijencije' i ona je nešto što je realno očekivati i od Kolinde Grabar Kitarović''.

Na pitanje misli li da će izbor Grabar Kitarović utjecati i na parlamentarne izbore u RH, odnosno hoće li doći do promjene vlasti u toj državi, Lasić je kazao kako se Milanovićeva vlada svojim brojnim potezima, zapravo pokazala i kao uteg u izbornoj kampanji Ive Josipovića, za kojeg bi bilo najbolje da se uspio distancirati od Vlade.

''On to prosto nije mogao jer dolazi iz tog miljea, dakle u tome smislu bit će ovo razdoblje vrlo mučne kohabitacije'', naglašava prof. Lasić, koji smatra kako neće doći do prijevremenih izbora u RH, no da će se do tada Banski dvori - Pantovčak mučiti jedni s drugima.

Prof. Lasić je zadovoljan i što glasovi bh. Hrvata nisu odlučili o rezultatu predsjedničkih izbora RH.

''Vrlo sam miran i zadovoljan s time da nisu glasovi bh. Hrvata odlučili o rezultatu izbora. Odlučili su građani s adresom u Hrvatskoj. Što se mene tiče ja u potpunosti dijelim mišljenje s nekim građanima RH da treba napraviti promjene i da se za predsjednika RH glasuje tako da se prvo plaćaju porezi pa se potom glasuje. No, dok je zakon kakav jest i dok omogućuje ovakvu vrstu manifestacije dobro je da ne bude zle krvi i da se ne može kazati da su bh. Hrvati ili bh. državljani s hrvatskom putovnicom odlučili hrvatske izbore'', istaknuo je sveučilišni profesor europskih integracija i međunarodnih odnosa.

''Hrvati su odlučili kako su odlučili, a koliko to nije zapravo u njihovom interesu ili jeste vidjet ćemo uskoro. Trenutno postoji potreba za dodatnom tzv. retrospektivnom europeizacijom javnih politika u Hrvatskoj i ja nisam siguran da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović i stranke koja stoji iza nje vjetar u leđa tim promjenama, dapače, mogli bi doživjeti i obrnute proces'', zaključio je prof. Lasić.

Kopirati
Drag cursor here to close