Nacionalni interes

Nerazumljiv jezik za Srbe i Bošnjake u Hercegbosanskoj županiji

Vijesti / Flash | 21. 02. 2017. u 06:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrtom zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole Hercegbosanske županije (HBŽ), kao i odlukom o imenovanju tajnika Skupštine te županije povrijeđen je vitalni nacionalni interes srpskog i bošnjačkog naroda, objavljeno je u ponedjeljak u presudama Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH, kojem su se obratili klubovi zastupnika bošnjačkog i srpskog naroda u Skupštini HBŽ-a.

Kako prenose Nezavisne novine, u presudama je zaključeno kako Nacrt novog zakona o udžbenicima ne sadrži bitne promjene u odnosu na prijedlog ovog zakona za koji je Ustavni sud FBiH još 2015. godine utvrdio da povređuje vitalni nacionalni interes srpskog naroda i da ne može biti donesen u istom obliku.

Zakon s istim odredbama

"U obrazloženju prethodne presude utvrđeno je da su deklarativna jamstva ravnopravnosti bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, te ćiriličnog i latiničnog pisma ostale bez učinka u stvarnom životu građana", dio je presude u kojoj je istaknuto da su u nacrt zakona u odnosu na ranije osporeni prijedlog uvrštene dvije nove odredbe, ali one ništa suštinski ne mijenjaju.

Kod izbora tajnika Skupštine HBŽ-a utvrđeno je kršenje poslovničkih procedura. Naglašeno je da se potvrđuje tvrdnja klubova zastupnika iz reda srpskog i bošnjačkog naroda da im se gotovo onemogućava jednakopravnost u procesu donošenja važnih odluka.

"Inicijativu za popunu mjesta tajnika Skupštine pokrenuo je predsjednik Komisije za izbor i imenovanja samoinicijativno, bez članova Komisije u kojoj su predstavnici sva tri konstitutivna naroda. Prijedlog za uvrštavanje odluke o imenovanju tajnika na dnevni red Skupštine pokrenut je suprotno odredbama poslovnika", stoji u obrazloženju presude.

Stevica Lukač, predstavnik Kluba zastupnika srpskog naroda, istaknuo je kako se već drugi put na istom mjestu odlučuje o zakonu o udžbenicima i da ne razumije predlagače da pokušavaju proturiti zakon sa skoro istim odredbama.

"Na predlagaču je da nađe rješenje da uskladi norme posebnih zakona sa konstitutivnošću naroda. Ne vjerujem da to nije moguće", rekao je Nezavisnim novinama Lukač. Dodao je da se, osim nacionalne grupe predmeta koju Srbi i Bošnjaci imaju u nekim od škola, ''nastava iz opće grupe predmeta odvija na hrvatskom jeziku i na udžbenicima napisanim hrvatskim jezikom i da oni postaju sve nerazumljiviji za Srbe i Bošnjake''.

Sud skrenuo s puta

Arif Kovačević, šef Kluba zastupnika bošnjačkog naroda, rekao je kako je umjereno zadovoljan presudama, te da je ovo poruka onima koji su donosili nezakonite odluke da trebamo graditi na bazi jednakopravnosti svih građana.

Robert Bagarić, predsjedavajući Skupštine HBŽ-a, kazao je da se na Nacrt zakona o udžbenicima moglo djelovati, ali je sud donio odluku kakvu jeste i to će se poštovati.

"Mislim da je Ustavni sud malo otišao od svojih ovlasti kod izbora tajnika Skupštine jer je zašao u proceduru. Vidjet ćemo detaljno obrazloženje kojim putem treba da idemo da bi ta procedura bila zakonita", dodao je.

Naime, klubovi zastupnika iz reda srpskog i bošnjačkog naroda zatražili su zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i kada je u pitanju odluka donesena na sjednici Skupštine HBŽ-a kojom su četiri opunomoćenika Skupštine Društva "Hercegbosanske šume" iz reda hrvatskog naroda zamijenjena s drugom četvoricom, takođe iz reda hrvatskog naroda.

Presuđeno je da ovom odlukom nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog i srpskog naroda s obzirom na to da su opunomoćenici Skupštine "Hercegbosanskih šuma" iz reda srpskog i bošnjačkog naroda ostali nepromijenjeni.

Kopirati
Drag cursor here to close