72 iz Mostara

Nepoznata sudbina 720 osoba nestalih na području Hercegovine

Vijesti / Flash | 30. 08. 2014. u 13:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na području Hercegovine, Istočne, Zapadne i u HNŽ-u, traga se za sudbinom 720 nestalih osoba. Do sada smo identificirali više od 2000 osoba. Znači vratili smo ljudima identitet i kopali ih onako kako to priliči svakom normalnom čovjeku'', rekla je Sanja Mulać istražiteljica Instituta za nestale osobe na obilježavanju Dana osoba koje su nestale u prethodnom ratu na Španjolskom trgu u Mostaru.
.
Mulać je rekla kako na području Mostara tragaju za 87 N.N. osoba, a i kako je najvećih broj nestalih u općini Nevesinje, njih 153. Od 153 osobe nestale u Nevesinju 20 je malodobne djece.

Također, rekla je kako je mala svijest građana o nestalim osobama, istaknuvši kako se na Španjolskom trgu pojavilo samo 20-tak osoba. Smatra kako bi više uspjeha u traženju imali kada bi imali kvalitetne informacije.

''Obitelji nestalih više od 20 godina traže svoje najmilije, nadaju se od jučerašnjeg dana kada je potpisana deklaracija, koju su potpisale BiH i zemlje regije, da će naći i identificirati svoje nestalne članove obitelji'', rekla je Azra Penava ispred ICMP-a.

Penava je istaknula kako će ove obitelji tražiti da se 30. kolovoz proglasi Danom sjećanja na nestale osobe koji bi se obilježavao svake godine.

Jadranka Husković je razočarana u vlast jer još uvijek nije učinila ništa kako bi joj pomogla u pronalaženju svog sina Feđe koji je nestao u ratu.

''Žalosno je da poslije dvadeset godina vlasti nisu ništa učinile, da se to ubrza i da se ta djeca nađu. Žalosno je i da nam Međunarodne zajednice moraju organizirati ovakve sastanke, a da nitko danas nije došao od predstavnika vlasti, političkih stranaka, a sutra očekuju da mi za njih glasamo. Ovo je žalosno i ne trebaju nam ovakvi ljudi na vlasti'', rekla je Husković.

Kopirati
Drag cursor here to close