Ljudi ispaštaju

Nema zakona za besplatnu pravnu pomoć

Vijesti / Flash | 28. 11. 2014. u 12:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosni i Hercegovini nedostaje krovni - državni zakon o pružanju besplatne pravne pomoći građanima koji bi regulirao minimum standarda u ovoj oblasti za ostale zakone, iako u BiH postoji veliki broj nevladinih i vladinih organizacija koje se bave nekim od oblika pružanja besplatne pravne pomoći.

To je jedan od zaključaka dvodnevne regionalne konferencije o temi "Pristup građana informacijama, savjetima i aktivnoj pomoći na zapadnom Balkanu i Turskoj" koja je imala za cilj potaknuti bolju suradnju i koordinaciju aktivnosti javnih institucija, civilnog društva i međunarodne zajednice kako bi se unaprijedilo ostvarivanje i zaštita prava građana.

Konferenciju su organizirali Asocijacija za demokratske inicijative iz Sarajeva (ADI) i Europski servis za građansku akciju iz Belgije (ECAS)u okviru projekta "Trostruko A za građane - pristup informacijama, savjetima i aktivnoj pomoći - Triple A" koji financira Europska komisija.

Direktorica ADI-a Snježana Ivandić-Ninković kazala je novinarima kako je upravo fragmentiran sustav pružanja besplatne pravne pomoći najveći problem budući da postoji deset zakona iz ove oblasti. Ovaj zakon ima Republika Srpska i devet županija u Federaciji BiH.

''No ti zakoni ne omogućavaju mobilnost građana jer ukoliko pokušavate riješiti neki pravni spor u Federaciji BiH, a dolazite iz Republike Srpske nećete ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć. Neujednačenost zakona dovodi građane u pravnu nesigurnost'', pojasnila je.

Stoga je važno donijeti zakon iz ove oblasti na razini države, što već šest godina zagovara ADI, da bi se i postojeće nevladine organizacije, koje se dvadeset i više godina bave pružanjem besplatne pravne pomoći, uključe na odgovarajući način te osigura određena izdavanja iz proračuna za njihove usluge.

Viši menadžer u ECAS-u Kenan Hadžimusić je naglasio da zemljama regije nedostaje i zajedničko mjesto ("one stop shop") na kojem će građani moći dobiti sve vrste informacija ili će se s tog mjesta biti upućeni na druga mjesta na kojima mogu ostvariti svoja prava.

''Vrlo je važno građanina ne ostaviti u bezizlaznoj situaciji te ukoliko sam ne uspije poslije prvobitne informacije koja mu je data riješiti svoj problem, treba ići stepenicu dalje i pružiti mu savjetovanje i sve do posljednje stepenice - besplatne pravne pomoći'', pojasnio je Hadžimusić.

Kopirati
Drag cursor here to close