Neće biti lako

Nema vojnog rješenja za tragediju u Sredozemnom moru

Vijesti / Flash | 26. 04. 2015. u 15:23 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upotreba sile nije rješenje za tragediju imigranata u Sredozemnom moru, tvrdi glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, u razgovoru za dnevni list La Stampa.

''Nema vojnog rješenja za tragediju koja se događa u Sredozemnom moru'', izjavio je Ban u ovom razgovoru.

Europska unija, koja se sastala u četvrtak na vanrednom samitu, priopćila je da je spremna voditi oružane akcije protiv vodiča na libijskoj obali, pod uvjetom da ima zeleno svjetlo Ujedinjenih naroda.

Šeficu europske diplomatije Federicu Mogherini su zadužili evropski lideri da traži ovaj mandat od UN-a.

Radi se o "operaciji koju treba voditi poštujući međunarodno pravo uz dogovor s Libijcima. Libijci moraju preuzeti svoje odgovornosti", precizira Mogherini u razgovoru za časopis La Repubblica.

''Da bismo djelovali, moramo dobiti mandat Ujedinjenih naroda. Ovo neće biti lako, kao što neće biti lako dobiti pristanak libijskih vlasti koje još nemaju vladu nacionalnog jedinstva'', rekla je ona.

''Globalni pristup je ključan koji uzima u obzir korijene problema, sigurnost i ljudska prava imigranata i izbjeglica, koji imaju legalne i regularne kanale imigracije'', objasnio je sa svoje strane glavni tajnik UN-a za La Stampu. "Ujedinjeni narodi su spremne surađivati s našim europskim partnerima u tom cilju", dodao je on.

''Mjere, nedavno najavljene u Luksemburgu i Briselu su prvi važan korak prema zajedničkoj europskoj akciji. Ovo je jedinstven pristup koji može funkcionirati u problemu ovakve prirode, koliko veliki toliko i transnacionalni'', rekao je Ban, koji se u ponedjeljak očekuje u Italiji.

Šef talijanske vlade Matteo Renzi, Ban Ki-moon i Federica Mogherini će isploviti zajedno na Sredozemno more, kako bi pokazali svoju "solidarnost" nakon nedavnih imigracijskih tragedija, priopćila je diplomatska služba Europske unije u subotu.

Mogherini je izjavila za La Republicu da će ona u utorak otputovati u New York, sjedište UN-a, a u srijedu u Washington da se sastane sa američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

Kopirati
Drag cursor here to close