HBŽ

Nema vlasti: SNSD ne želi potpisati koaliciju

Vijesti / Flash | 01. 04. 2015. u 13:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarna većina još nije definirana u Skupštini Hercegbosanske županije iz razloga što još nije potpisan sporazum između budućih koalicijskih partnera te se obećanje dano na prošloj sjednici uspostavilo kao prvotravanjska šala, za Fenu je kazao član rukovodstva Skupštine Hercegbosanske županije Slaviša Mihajlović (SNSD).

Po njegovim riječima, taj nepotpisan sporazum se upravo manifestirao na današnji rad sjednice Skupštine na način što u dnevni red, iako najavljena, nije uvrštena točka koja se odnosi na izbor rukovodstva i stalnih radnih tijela Skupštine.

"SNSD kao jedina srpska parlamentarna politička partija je imala obavezu u takvim uvjetima da otvori i druge bitne životne teme “, kazao je Mihaljević.

Pozicije i funkcije, kako kaže, nisu im prioritet, već žele da novim koalicijskim partnerima nametnu druge ozbiljnije stvari kao što su ustavne reforme, fiskalna politika, rješavanje socijala. Njegovo mišljenje je da za ovaj period od HDZ-a BiH nisu za buduće vrijeme dobili suglasnost, podršku i obvezu a posebno za spomenute ustavne promjene, zašto je, navodi, vrijeme i te kako sazrelo.

"Političke stranke koje predstavljaju ova tri konstitutivna naroda treba da grade novi ambijent, suživot i bolje poštivanje svih ostalih naroda“, istaknuo je Mihaljević misleće pri tom na uvažavanje simbola jedne države, jezičnu ravnopravnost te vođenje grupe nacionalnih predmeta u svim školama i sve ono drugo što čini pravo jednog naroda.

Na kraju rasprave usvojen je zaključak u kojemu se navodi da nacrt može poslužiti kao dobra osnova za donošenje prijedloga proračuna za 2015. Isti zaključak usvojen je i kad je riječ o nacrtu zakona o izvršenju proračuna.

Skupština je danas većinom glasova dala suglasnost i na plan prihoda i rashoda Zavoda za zdravstveno osiguranje koji je za ovu godinu predviđen u iznosu od 26.230.028 KM.

Iako je bilo najavljeno, danas nisu izabrani rukovodstvo i stalna radna tijela Skupštine. Razlog tomu je što predstavnici SNSD-a, koji uz HDZ BiH i SDA čine skupštinsku većinu, nisu potpisali sporazum o koaliciji. Zbog toga nije održana ni izvanredna sjednica na kojoj je trebala biti razriješena stara i imenovana nova vlada.

Kako ne bi trpjeli korisnici proračuna, na današnjoj sjednici je naglašeno kako bi polovicom travnja trebala biti održana još jedna sjednica Skupštine na kojoj će biti usvojen prijedlog proračuna za 2015.

Kopirati
Drag cursor here to close