bez rezultata

Nema suglasnosti ni o broju stanovništva u BiH

Vijesti / Flash | 21. 05. 2015. u 13:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak objave konačnih rezultata popisa stanovništva u BiH mogao bi biti prolongiran, priopćila je danas Agencija za statistiku BiH. Kako navodi, članovi Centralnog popisnog biroa razmatrali su jučer "Jedinstveni program obrade popisne građe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine“, koji utvrđuje pravila za izvođenje rezidenta i pravila za uključivanje/isključivanje određenog broja popisnica u procesu obrade podataka.

''Budući da prijedlog programa nije usvojen jer tri statističke institucije nisu postigle suglasnost o setu pravila za određivanje statusa rezidenta (stalnog stanovništva) koji će se koristiti tijekom obrade podataka popisa, Centralni popisni biro zaključio je da Agencija za statistiku BiH, prijedlog jedinstvenog programa dopuni usuglašenim primjedbama i sugestijama i dostavi ga Vijeću ministara BiH i Međunarodnoj monitoring misiji '', kaže se u priopćenju Agencija za statistiku BiH.

Vijeće ministara BiH može na osnovu Memoranduma o razumijevanju potpisanog s Europskom komisijom i Vijećem Europe 18. travnja 2012. godine, o međunarodnom monitoringu Popisa tražiti pomoć eksperata Međunarodne monitoring misije u smislu da oni, u skladu s međunarodnim statističkim standardima za popise stanovništva, predlože set pravila koji će omogućiti da rezultati popisa 2013. u BiH budu kvalitetni, upotrebljivi i međunarodno priznati i usporedivi.

Zbog svega toga, početak objave rezultata popisa može biti odgođen, zaključuje Agencija za statistiku u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close