Ante JUkić

Nema statiranja u Hrvatskom Saboru

Vijesti / Flash | 04. 11. 2015. u 12:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtka ˝Atelier Jukić˝d.o.o. poznata je u čitavoj Hercegovini, a čovjek koji stoji iza ovog brenda je Ante Jukić, kandidat na listi Domoljubne koalicije kojeg, ako imate pravo glasovati na izborima za hrvatski Sabor, možete zaokružiti pod brojem 6.

Ante Jukić je poznati poduzetnik, oženjen je i otac šestero djece. Živi i radi u Posušju, a kao član HSS-a dva puta je izabran za vijećnika u Općinskom vijeću u Posušju, a u intervjuu za portal Posusje-Online, Jukić je govorio o razlozima kandidature te kako je siguran da može pomoći Hrvatima u BiH.

Gospodine Jukić kandidat ste na listi Domoljubne koalicije. Hrvati u BiH se pitaju što im znači birati predstavnike u Saboru Hrvatske ako se neće za njih zalagati. Čast izuzecima, ali do sada nije bilo prevelikog zalaganja. Ako uđete u Sabor, kako mislite promijeniti dosadašnju praksu?

Samim pitanjem vi dajete i odgovor na isto. Naime, žalosno je imati izabrane predstavnike u hrvatskom saboru koji u četiri godine mandata ne postave niti jedno zastupničko pitanje, koji nemaju niti jedne inicijative, koji se niti jednom ne jave za riječ po bilo kojoj osnovi i nemaju svoj stav po bilo kojem pitanju. Izabrati osobu na četverogodišnji mandat ili dati nekome ovlasti da vas zastupa četiri godine a da to ne opravda svojim radom, zaslužuje svaku osudu. Takav bivši ˝zastupnik˝ zaslužuje da ga se pribije na ˝stup srama˝ a ne kako kod nas često biva te osobe za svoj nerad bivaju nagrađene pozicijama u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti ili pak dobro zbrinuti u javnim poduzećima. Siguran sam da svoje djelovanje u hrvatskom saboru ne mislim svesti na puko statiranje. Moj životni moto jesu rad, red i disciplina, moje karakteristike jesu pouzdanost, nesebičnost, upornost, iskrenost a nad svime jeste rad i samo rad. Upornim radom i u suradnji s kolegama koji budu izabrani u novi saziv hrvatskog sabora, te u prvom redu mojom sestrinskom strankom HSS Hrvatske i gosp. Brankom Hrgom biti ću u prilici kreirati, predlagati, lobirati za interese hrvatskog čovjeka ma gdje on bio.

Domoljubna koalicija predstavila je “5 + Hrvatska” program. Kao dio Domoljubne koalicije i Hrvat iz BiH vaš fokus mora biti upravo na hrvatskom narodu u BiH. Pa kakav program Ante Jukić priprema kada je u pitanju borba za prava Hrvata u BiH?

Domoljubna koalicija u ovu izbornu utrku ušla je sa programom ˝5 + Hrvatska˝ ili sažeto rečeno: Gospodarski rast , održivi razvoj i zapošljavanje. U mom izbornom programu koji je izradio HSS BiH te sukreirao HSS RH, poseban naglasak je na A) očuvanju obitelji, kroz zaštitu života od začeća do smrti , B) očuvanju opstojnosti hrvatskog naroda u BiH kroz široku lepezu zakonskih propisa, odluka i projekata u gospodarstvu povezivanjem hrvatskih poduzeća sa poduzećima Hrvata iz BiH , C) očuvanju ravnopravnog položaja Hrvata u BiH kroz korekcije postojećih zakona, međudržavnih ugovora i inzistiranju na provedbi već sklopljenih a nikad ne realiziranih ili u najmanjoj mjeri poštivanih dogovora kao što je između ostalih i Daytonski sporazum.

Realno, koliko vi kroz Hrvatski sabor možete pomoći Hrvatima u BiH?

Vjerujte mi, da HSS BiH kao i HSS RH ne misli da ˝može˝ onda ne bi niti bio sudionikom izbornih procesa kao niti dijelom ˝Domoljubne koalicije˝. Zajedničkim snagama sa koalicijskim partnerima, siguran sam da ćemo u velikoj mjeri utjecati na život Hrvata u BiH. Izmjenama izbornog zakona kroz povećanje broja zastupnika u hrvatskom saboru, olakšavanjem sustava glasovanja i omogućavanje istoga svakom pojedincu, izjednačavanjem prava branitelja s jedne i druge strane granice, snažnim lobiranjem kroz institucije RH kao i EU-a prema institucijama u BiH utjecat ćemo na živote svakog pojedinca i nadam se olakšati život mom napaćenom narodu. Kad budem izabran u hrvatski sabor moja prva inicijativa bit će upućena budućem premijeru RH gosp. Karamarku a odnosit će se na osnivanje ˝ministarstva iseljeništva˝ u novoj hrvatskoj vladi. Osnivanjem ˝ministarstva iseljeništva˝poslali bismo jasnu poruku Hrvatima diljem cijeloga svijeta kako napokon mislimo u punoj mjeri dati priliku hrvatskom iseljeništvu da svojim doprinosom pomogne u stvaranju i razvoju Hrvatske države kao i svakom osobnom probitku hrvatskog čovjeka ili društva u cjelini.

Oženjeni ste, otac šestero djece, i šesti ste na listi Domoljubne koalicije za ulazak u Hrvatski sabor. Slučajnost ili je to neki znak?

Da , oženjen sam i ponosni otac šestero djece ( tri sina i tri kćeri) . Pazite , i meni je u početku bilo interesantno da se te dvije brojke poklapaju. Kako mi reče fra Ilija iz župe Podmilačje u Jajcu ˝Ante počeo si redati te šestice , do koliko misliš ići?˝ Ne mislim , rekoh mu dalje niti jednu više. Radi se zanimljivoj usporedbi koju su moje kolege primjetile i koriste ju u promociji ovih izbora. Lako je upamtiti ; broj 6 sa 6 djece , Nemojte misliti da to znači da će isti broj djece ostati i za eventaulne nove izbore a i tko zna koji ću tada biti redni broj na listi.

Jedini ste kandidat Domoljubne koalicije na listi za XI izbornu jedinicu koji nije član HDZ-a, u principu da nema Vas ovo bi bila jednostranačka lista, kakvi su odnosi HSS-a iz Republike Hrvatske i HSS BiH, primjetili smo kako ste dobili potporu i od zastupnice u EU parlamentu Marijane Petir ?

Dobro ste primjetili da sam jedini član liste za XI izbornu jedinicu koji nije član HDZ-a. Ja sam član HSS BiH a u suradnji sa HSS RH došao sam u priliku biti dionikom domoljubne koalicije. Na jednom od skupova upriličenih u kampanji izrazio sam žaljenje zbog takvog odnosa unutar liste koja bi trebala biti ˝zajednička˝ ,a na kraju od zajedništva spade knjiga na jedno slovo tj. Mene kao HSS-ovog kandidata među 13 (zanimljiv broj) HDZ-ovaca.

HSS BiH svoj odnos sa HSS RH gradi na partnerskoj razini . Nekoliko puta sam u prethodnim odgovorima naglasio to partnertsvo i suradnju. Hvala Bogu da se u HSS BIH kao i u HSS RH našla kritična većina koja ima vrlo slične ako ne iste poglede na život u cjelini a samim time i na političku artikulaciju svojih nastojanja. Potpora gospođe Marijane Petir u vidu obraćanja kroz video uradak mene osobno čini ponosnim. Njen dosadašnji rad na općem dobru, njena nastojanja u očuvanju hrvatskog identiteta, kulture, vjere i obitelji je prepoznat kroz povjerenje koje je dobila na izborima za Europski parlament. Siguran sam da će moja suradnja sa gospođom Petir ,kroz EU parlament, kao i gospodinom Brankom Hrgom , kroz buduću poziciju HSS RH u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Republike Hrvatske donijet će veliku korist svima onima koji se osjećaju izdani, obespravljeni, onemogućeni da žive život dostojan čovjeka.

Idu li Hrvati, općenito, u dobrom smjeru kada su u pitanju ljubav prema domovini, obitelji, vjeri?

Ovo pitanje me podsjeća na ono kada sveti Petar bježi iz Rima pri progonu kršćana , sretne Gospodina i reče mu : Quo vadis, Domine ? a Gospodinu mu odgovori:˝ eo Romam iterum crucifigi˝. Imam osjećaj da hrvatski čovjek često puta ima pristup kakav je imao sveti Petar. Pokušati pobjeći od progona bilo koje vrste a sa druge strane , neizmjerno se divim istom tom narodu koji tisućljećima podnosi razne vrste progona i opstaje . U današnje vrijeme na poseban način izraženi su ti progoni kroz monstruozno i sustavno zatiranje svega onoga što jedan narod čini posebnim. Nacionalno, domoljubno , patriotsko se danas naziva ˝Nacionalizam˝ , ˝Fašizam˝, ˝Zaostalost˝, ˝Nerazvijenost˝. Ako danas niste pobornik Gay Pride-a npr. Prozivat će vas Homofobom (kao što su prozivali Marijanu Petir). Interesantno je vidjeti popis pučanstva u Republici Hrvatskoj i znati da se 90 % i više Hrvata izjašnjava pripadnikom Katoličke vjeroispovijesti a sa druge strane izabrati Predsjednika koji je deklarirani agnostik ili premijera koji je ateist , mene osobno zbunjuje. Izjašnjavati se Hrvatom ˝Katolikom˝ a činiti ubojstva nerođene djece je totalni apsurd !!! Izjašnjavati se domoljubom a ne biti spreman pozdraviti na stari hrvatski način ˝Za dom spremni˝ i time pokazati svoje bivstvovanje za mene je ˝Kukavičluk˝. Sve pobrojano znak je da je hrvatskom narodu potrebna najprije Reevangelizacija ili duhovna obnova koja je temelj svih promjena u društvu a tek onda Reindustrijalizacija i sl. Duh , duša i tijelo su nerazdvojne sastavnice čovjekovog bića i ako sve troje ne razvijamo, njegujemo i unaprijeđujemo istim intenzitetom, vrlo brzo će to biće negdje ˝Puknuti˝. Ne možemo nedostatak goriva u vozilu nadomjestiti mjenjajući gume , kao niti nedostatak vjere učeći engleski jezik ! Tek kada shvatimo da svaka utrka kreće ˝prvim korakom˝ tada ćemo imati zdravog hrvatskog čovjeka i hrvatsko društvo.

Hoće li privatni biznis patiti ako vi budete morali, zbog interesa Hrvata iz BiH, ići na rad u glavni grad svih Hrvata – Zagreb?

To je pitanje koje mi u zadnje vrijeme često postavljaju prijatelji i poslovni partneri. Poduzeće, kojem sam vlasnik, u dobroj mjeri je organizacijski posloženo tako da ne vidim neke posebne bojazni. Nasljednika pripremam već 7-8 godina i mislim da sada pokazuje vrline i sposobnosti dostojne da mene osobno zamjeni na poziciji koju sam do sada imao. Dakako da će biti potrebno vrijeme prilagodbe ali isto tako vjerujem da će biti sve u redu, dapače mislim da će biti i bolje.

Vjerujete li da Tomislav Karamarko može postati premijer Hrvatske i kakvim ga smatrate?

U kampanji sam konstantno govorio da ˝čvrsto vjerujem˝ kako će gospodin Tomislav Karamarko biti novi hrvatski premijer , to vjerujem i sada. Argumenti za ovo moje uvjerenje jesu u desetinama i stotinama činjenica kao i pokazatelja kroz prošlost i sadašnjost vladavine trenutne hrvatske vlade pri čemu prvenstveno mislim na ˝Odnarođenost˝ Milanovićeve vlade. ˝Crvena vlada˝ kao da namjerno želi zatrti sve što je hrvatsko , domoljubno , nacionalno . Sve ono pogrešno što su činili protekle četiri godine, sve sukobe koje su isprovocirali sa braniteljima , crkvom, sa hrvatskim narodom a u zadnje vrijeme sa svim državama u okruženju , europskom obitelji siguran sam da ne može donijeti rezultat na izborima koji će njih zadovoljiti. Ova i ovakva vlada odlazi u ˝Ropotarnicu povijesti˝ kao najgora vlada od osamostaljenja Republike Hrvatske. Taj pečat gospodin Milanović i njegovi sudrugovi će nositi dugi niz godina koje su pred nama. Gospodina Karamarka sam upoznao tijekom kampanje tako da o njemu mogu govoriti na temelju njegova prethodnog rada i onoga što je napravio u konsolidaciji HDZ RH . Ako se gospodin Karamarko prihvatio uloge predsjednika HDZ RH u najtežim vremenima za tu stranka pa istu i doveo u situaciju da će nakon ovih izbora biti premijerom Republike Hrvatske onda je to dovoljno jasan znak da je on osoba koja zna što hoće , radi i želi pa prema tome vjerujem da će nastaviti raditi istim ili još većim tempom za opću dobrobit kao i dobrobit svakog hrvatskog čovjeka . U HSS-u BiH kao i HSS-u RH imat će stabilne partnere u izgradnji i konsolidaciji države Hrvatske , stabilne partnere u izgradnji porušenih mostova sa iseljeništvom sve do onog trenutka dok bude na liniji obrane ˝hrvatstva˝, domoljublja, čovječnosti i čovjeka seljaka.

Što obitelj kaže o mogućnosti da postanete glas hrvatskog naroda iz BiH u matičnoj domovini?

Vjerujte mi da ja ne bih bio kandidatom za izbore da nemam 100% podršku najprije svoje obitelji a onda prijatelja , HSS BiH kao i HSS RH . Moja draga žena , djeca , majka , četiri brata i sestra kao i sva ostala rodbina su nevjerojatno ponosni činjenicom da ću biti zastupnikom u hrvatskom saboru. Da biste shvatili što znači biti ponosan na tu činjenicu morali biste živjeti van matične domovine Hrvatske. Kako se voli i doživljava Republika Hrvatska mi Hrvati van domovine smo pokazali od prvog dana Domovinskog rata , stajući na branik domovine , ostavljajući svoje živote na prvim linijama bojišnica diljem ˝Lijepe naše˝. Mogućnost koja mi se pružila , da budem glasom hrvatskog naroda iz BiH čini me iznimno ponosnim a sa druge strane od mene traži jedan potpuno novi vid odgovornosti , breme koje ću vjerujem znati i moći nositi.

Ante Jukiću, kandidatu pod brojem šest na listi Domoljubne koalicije koja je vaša poruka Hrvatima u BiH pred izbore 7. i 8. studenog?

Moja poruka Hrvatima u BiH bi mogla biti svedena u citat iz Matejeva evanđelja poglavlje 7:
˝Molite, i dat će vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvorit će vam se.˝
Na ovo bih mogao dodati ljudskim rječnikom rečeno : ˝Na listi broj 3 zaokružite broj 6 – Antu Jukića i dobit ćete svoga zastupnika u hrvatskom saboru a ne njihovoga, kao do sada!

Kopirati
Drag cursor here to close