Čović

Nema reformi s ovakvom državom

Vijesti / Flash | 17. 07. 2015. u 08:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neka mi netko objasni kako misli provesti socijalno-ekonomske reforme s ovako organiziranom državom. To je nemoguća misija'', izjavio je u intevjju za Večernjui list Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, koji preuzima predsjedavanje Predsjedništvom.

U zabludi su, kaže Čović, svi oni koji misle da se BiH može napraviti drugačije nego što je zajednica ustavno tri konstitutivna naroda i svih onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici tih naroda.

''Reorganiziranje države možda možemo ostaviti za sljedeću godinu kao prioritet koji može ostati iza ove europske priče'', rekao je Čović i dodao kako naglasak treba staviti na euroatlantske reforme, ali paralelno s tim otvoriti priču oko programskih reformi.

''Bez toga nema komunikacije s financijskim svijetom koji vam želi pomoći. I treće, istodobno raditi na Izbornom zakonu koji se mora donijeti u ovoj godini, a već kroz njega definiramo okvire ustavne reorganizacije BiH. Ako bi se išlo tim tempom, ne vidim razloga da već iduće godine ozbiljno ne razgovaramo o reorganizaciji države'', rekao je.

Govoreći o početku svog predsjedavanja Predsjedništvo, rekao je kako mu se čin da je napravljen dobar uvod.

''Upravo dolazim iz Bruxellesa gdje sam s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i povjerenikom EU za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom razgovarao o svim temama koje su na stolu, o kojima se raspravlja i koje opterećuju BiH na euroatlantskom putu, a s druge strane i kada su u pitanju ekonomske i socijalne reforme, ali i ono što moramo učiniti na reorganizaciji BiH. Evidentno je da ovako organizirani nećemo moći provesti ni jedan od ciljeva koje smo pred sobom postavili'', rekao je, između ostalog, Večernjaku Čović.

Inače, Čović je medijima izjavio kako je napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima "veliki ožiljak za sve", te da bošnjački narod iz toga mora izvući pouke.

Poručio je kako će učiniti sve da ono što se posljednjih mjeseci događalo, uključujući i napad na Vučića u Potočarima, ne utječe negativno na odnose dvije države.

''Ovo je veliki ožiljak za sve i, umjesto da govorimo o žrtvama i Srebrenici, loša organizacija i taj incident su izbili u prvi plan. To je jedno iskustvo i provjera institucija BiH", rekao je dodavši da je sigurnosni aspekt u jednom dijelu zatajio.

U tom smislu kaže raduje ga to što premijer Vučić i dalje pruža ruku pomirenja te je potvrdio da će članovi Predsjedništva BiH u srijedu 22. srpnja posjetiti Srbiju. 

Kopirati
Drag cursor here to close