Mektić

Nema izbjeglica koje se u masovnom prilivu kreću prema BiH

Vijesti / Flash | 06. 10. 2015. u 14:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema izbjeglica koje se u masovnom prilivu kreću prema Bosni i Hercegovini, poručio je predsjednik Koordinacijskog tijela i ministar sigurnosti Dragan Mektić nakon sastanka Koordinacijskog tijela za pitanja migracija u BiH na kojem je razgovarano o aktivnostima i pripremama za slučaj eventualnog masovnog dolaska izbjeglica na teritoriju BiH. Podsjetio je da je Koordinacijsko tijelo formirano i ono bi u kriznim situacijama imalo ulogu operativnog stožera za pitanja migracija.

"Mi smo danas imali sastanak koji smo podijelili u dva dijela. U prvom dijelu sastanku je prisustvovao predstavnik iz Republike Srbije koji je najodgovorniji čovjek vezan za cjelokupan proces ove izbjegličke krize u Srbiji i upravljanje ovom krizom i gdje nam je do najsitnijih detalja predočio način na koji oni to rade u Srbiji i sve greške koje su oni u početku činili i preporučio da uradimo određene mjere i radnje, a da oni nisu ili su to sa znatnim zakašnjenjem radili", istaknuo je Mektić.

Prema njegovim riječima, sada su stekli dojam i uvid u eventualnu situaciju u smislu svake pojedinačne mjere i radnje od eventualnog ulaska izbjeglica u BiH, njihovog prvog kontakta s našim predstavnicima od dovođenja u prihvatni centar do kompletnih radnji u tim centrima.

"Sagledali smo pitanje opreme i ključnih sredstava, pitanje kadrova i mislim da poslije ove današnje sjednice mi mislimo da imamo odgovor na ovo pitanje i da bi mi, sa velikom sigurnošću mogu reći, upravljali ovim procesom i da ne bi imali nekih posebnih incidentnih situacija, spontanih i nekontroliranih situacija koje bi mogle ugroziti i sigurnost našeg lokalnog stanovništva niti sigurnost samih izbjeglica", poručio je Mektić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome na koliko kilometara od BiH se najbliže nalaze izbjeglice Mektić kaže da se oni kreću standardnim rutama koje idu iz Makedonije preko Preševa ka sjeveru Srbije i Mađarskoj i alternativni koridor koji se odvojio prema Hrvatskoj.

"Oni sa tog koridora ne silaze. Nema izbjeglica koje se u masovnom prilivu kreću prema BiH. Za sada je situacija takva. Nama su najbliži tamo oko Šida, na tom području gdje nastoje da uđu u Hrvatsku ali za sada nema nikakvih izgleda, dok traje ovakva situacija, da će krenuti prema BiH", rekao je Mektić.

Napominje da je sada teško govoriti što bi se događalo kada bi se zatvorili ovi koridori.

"Za sada koridori funkcioniraju. Mi za sada nismo predmet nekog zanimanja, ali što je najvažnije mislim da smo mi sa državnog nivoa, entitetskog i sa nivoa lokalnih zajednica izvršili apsolutno sve pripreme kako bi eventualnu krizu dočekali spremni i organizirani upravljali tom krizom", izjavio je Mektić govoreći i o drugom dijelu današnjeg sastanka.

Riječ je o nizu aktivnosti i mjera, ali ono što je najbitnije jeste da će tijekom sljedećeg tjedna iskoordinirati njihove aktivnosti s pojedinim donatorima sa kojima su ranije održali niz sastanaka, prije svega iz okvira međunarodne zajednice, kako bi obavili određenu dodatnu tehničku opremu koja bi pomogla u upravljanju ovim situacijama. Govoreći o prihvatnim centrima Mektić kaže da BiH ima dovoljno kapaciteta.

Kopirati
Drag cursor here to close