Zvuči poznato?

Neljubazni, neučinkoviti, šetaju građane od šaltera do šaltera...

Vijesti / Flash | 03. 03. 2015. u 08:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici u javnim organima su neljubazni, nisu na radnom mjestu u svoje radno vrijeme, šetaju građane od šaltera do šaltera, neučinkoviti su, traže gomilu nepotrebne dokumentacije, ne žele pomoći neobrazovanim strankama i drugo.

Ovo su samo neke od žalbi građana koje su tijekom prošle godine stigle na adresu Ombudsmana za ljudska prava BiH, a koje se odnose na rad javne uprave. Emina Halilović, pomoćnica ombudsmana BiH, navela je da su prošle godine zaprimili ukupno 517 žalbi koje se odnose na rad javne uprave.

"U odnosu na 2013. kada su registrirane 484 žalbe, prošle godine smo imali veći broj žalbi, što predstavlja povećanje za 6,82 posto", precizirala je Halilović. Ona je navela da se žalbe građana najčešće odnose na pokazivanje neljubaznosti, neodgovarajuće radno vrijeme, upućivanje stranaka od jednog do drugog organa, na kršenje procesnih odredbi kojima je reguliran upravni postupak.

"Građani se žale da se upravni postupci vode suprotno odredbama Zakona o upravnom postupku na način nedonošenja odluka u zakonskim rokovima, inzistiranjem na dostavi velikog broja nepotrebne dokumentacije, zatim šutnjom administracije, kršenjem načela pružanja pomoći neukoj stranci, nedonošenjem odluka po žalbi, dugotrajnim postupcima odlučivanja u drugom stupnju, čestim i po nekoliko puta (princip ping-pong loptice) vraćanju predmeta prvostupanjskim organima na ponovno odlučivanje, pogrešnoj primjeni materijalnih zakona...", navela je Halilović.

Ona je istaknula da je posebno zabrinjavajuće stanje u službama na općinskoj razini u oba entiteta, kao i na županijsko razini u FBiH, koje se bave imovinsko-pravnim poslovima, poslovima katastra, prostornog uređenja i urbanizma, stambeno-komunalnim poslovima.

"U ovim slučajevima građani nerijetko nisu u mogućnosti ostvariti svoje prava iz razloga što nisu uspostavljeni, ili adekvatno ne funkcioniraju mehanizmi zaštite unutar organa uprave. Ovo se posebno odnosi na vršenje inspekcijskog nadzora, provođenje rješenja inspekcije i drugo u oblastima imovinskih prava, postupka legalizacije, izdavanja građevinskih i urbanističkih dozvola, bespravne gradnje, smetanja posjeda, uzurpacija, problematike vezano za rad katastra", kazala je Halilović.

Ona je navela i da je prošle godine ombudsman na osnovu pritužbi građana izdao 44 preporuke vezano za rad javne uprave. Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave RS, kazao je da nisu uvijek krivi službenici jer jednostavno moraju u svom radu poštovati zakone, prenose Nezavisne novine.

"Ako jedan zakon kaže da su potrebni određeni dokumenti, službenik od građana mora zahtijevati te dokumente. Moramo raditi na pojednostavljivanju zakona i na poboljšanju tehnologija kako bismo imali uvezane baze podataka na svim razinama", istaknuo je Vrhovac.

Kopirati
Drag cursor here to close