Izborni zakon

'Neki tamo' izbori mogu biti izvanredni

Vijesti / Flash | 14. 04. 2014. u 13:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržalo principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač izaslanik Ognjen Tadić (SDS).

Predloženi zakon predviđa mogućnost održavanja prijevremenih izbora s punim mandatom izabranih predstavnika.

Predloženi zakon predviđa mogućnost održavanja prijevremenih izbora s punim mandatom izabranih predstavnika.

Tadić je, između ostalog kazao, da ukoliko se izbori održavaju u izbornoj godini, dakle u onoj u kojoj bi se inače održavali izbori, ''da ih ne održavamo na tri mjeseca nego na četiri godine''.

Ustavnopravno povjerenstvo je utvrdilo postojanje ustavnog osnova i usuglašenost s pravnim sustavom BiH, te je s jednim glasom „za“ i tri suzdržana, podržala principe predloženog zakona.

Član Povjerenstva Halid Genjac (SDA) je tokom rasprave kazao da predloženi zakon, u redovnoj proceduri, ne može biti usvojen ni teoretski do objave izbora.

''Onda bi se teoretski, ako se usvoji nakon 19. svibnja, mogao primjenjivati za neke tamo izbore, ne bi za ove, za ovaj mandat. Ako je to sve tako, ako se ovo, i ako se usvoji, može primjenjivati samo za neke izbore sljedeće, ne za ove, onda mislim da treba daleko više elemenata uzeti u obzir i više detalja uzeti u obzir prilikom pripreme jednog ovakvog zakona'', kazao je Genjac.

Dodao je da će kad-tad morati doći do toga.

Po njegovim riječima, potreban je ovakav zakon koji treba da se uradi na jedan kompleksan način koji uvažava sve.

Član Povjerenstva Dragutin Rodić (DNS) je kazao da ovo pitanje zaslužuje da se potpuno, sveobuhvatno riješi i „da u nekom budućem razdoblju to riješimo“.

Ustavnopravno povjerenstvo je podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Prijedlog zakona o dopuni Kaznenog zakona BiH, koji je predložio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

U prvom čitanju su podržani Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Pravobraniteljstvu BiH i Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close