Pregled tjedna

Neka nas Allah čuva i od kredita, ako nije halal

Vijesti / Flash | 24. 05. 2015. u 12:09 Nađa DIKLIĆ*

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedjelja

Šestero mrtvih u obiteljskom sukobu u srbijanskoj Kanjiži. Tati se nije dopala "snaša", pa je dan poslije svadbe pobio svu njezinu obitelj, prolaznike, pa na kraju i sebe. Ništa novo, Srbija je poznata po takvom načinu rješavanja obiteljskih "problema". Uvečer gledam Dnevnik. Izvještaj, neka stanovnica Kanjiže pojašnjava da je srela stranca, koji je vidio krv na ulici, dotrčao do prve kuće koja je bila njezina, na sljedeći način: Ide neki, leti k'o sumanut, dere se "help", "help", "policia", kontam šta hoće??? Pa kad je rek'o "blod" i "policija", skontala sam da valjda treba zvati policiju.

Gledam dotičnu iz Kanjiže, neodoljivo me podsjeća na momka koji je opisao samoubistvo sa Avazovog tornja "Skoči čo'ek k'o da skače u bazen". Da li je rat učinio svoje pa smo već dobro oguglali i ne razumijemo tuđu smrt?

Ponedjeljak

Dok željno čekamo jednog predsjednika, s crvenim zastavama, dotle drugi legalno, demokratski, na općim i prvim izborima čeka prema presudi- smrtnu kaznu. Muhamed Morsi, osuđen na smrt. Ne da se nešto pretjerano divim liku i djelu bivšeg egipatskog predsjednika, ali konačno je srušen mit o "Sisijevoj demokraciji". Reagirao je i Amnesty International. Opomenuo sav svijet da Sisi krši osnovna ljudska prava. Sisi je ispao ono što mu i prezime kaže...

U Republici Srpskoj, "boljem bh. blentitetu", ništa novo. Naslovnica jednih od novina govori sve: "Srpska se zadužuje novih pola milijarde maraka", ispod je slika s još većim naslovom: "Predsjednik učio djecu da crtaju". I lijepo se vidi naš mili vođa, kako crta bojicama s razdraganom djecom negdje nešto u nekom vrtiću. Lijepo, ionako je precrtao sve nas, a prefarbao nam stvarnost svojim medijima u roza boju.

Utorak

Preko noći pala Dodikova priča o stabilnosti Vlade RS. Adam Šukalo istupio iz skupštinske većine, dva zakona koja su bila sporna oborili jučer njegovi sigurni zastupnici: Igor Radojičić i Šukalo. Traži se istraga o "dva papka". Nenad Stevandić, zastupnik SDS-a dodatno iskoplicirao situaciju- "zaledio" se u stranci. Na pitanje novinara hoće li prijeći u SNSD, odgovorio negativno. Kontam kud ne odoh na presicu da ga pitam, da se slučajno neće vratiti kod ujaka, Nikole Špirića, mislim da bi imali jasniju sliku.

Srijeda

Konačno došao i Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik, u Sarajevo. Ono normalne raje se povuklo u kuće, na posao, kafanu, ali turske zastave se vijore Sarajevom i natpis: Dok si ti naš, neka te Allah čuva.

Sve je to lijepo, šeta Erdogan s Ivanićem, poveo i ženu Emine, ma ljepota za vidjeti. I dalje čekamo "investiciju". Za par sati "investicija" se pretvorila u kredit. Sad bi optimisti rekli "Bolje išta, nego ništa", a ja bih napisala: Neka nas Allah čuva i od kredita, ako nije halal.

Tomislav Nikolić, poznatiji u Srbiji kao Toma – lopata, Toma – grobar, Toma odlikovani grobar, otišao na Kubu. I opet odbio orden, Kastru. I on je dobio jedan za ponijeti kući. U ime "dobrih odnosa naših dveju zemalja i zajedničke istorije", ispali Nikolić, četnički vojvoda, pozivajući se na Tita. Sad bih nacrtala srce...

U međuvremenu, komisija Vijeća ministara BiH utvrdila da Nerdin Ibrić u Zvorniku nje uzviknuo "Allah Ekber" (Allah je najveći), prije nego što je ubio policajca. Kontam, jadni mi, kud ćemo sad bez Allaha u borbu protiv "radikalnog islamskog terorizma"???

Četvrtak

Opozicija počela zadovoljno trljati ruke. Postoji šansa da skupe novu skupštinsku većinu, a Mićo Mićić, granonačelnik Bijeljine, već se spominje kao budući premijer. Ovamo se još u Federaciji BiH ne mogu ni sastati kako treba. Dvije sjednice otkako je uspostavljena vlast. Umjesto stare narode "Ode jedan, dođu dva" imamo situaciju- Dođe jedan, odu dva.

Petak

Sejfudin Tokić konačno Bošnjak. Pokazao je to kad je ponosno došao u Banja Luku sa zastavom BiH i zastavom Republike BiH, s ljiljanima. Politički mrtvac, Tokić, eto "učinio je ponosnim Bošnjake u RS" i nakon par sati zadržavanja u policiji sada će biti top tema, na sigurnom u Federaciji BiH, dok daje intervjue i hvali se hrabrošću. Sad je samo diskutabilno je li izabrao pravi dan i kome je učinio uslugu svojim "ponosom"? Bošnjacima u RS, povratnicima, sigurno nije. Oni svoju muku muče od povratka, s ubojicama koje slobodno šetaju oko njihovih kuća u crno zavijenim. Oni su ponosni Bošnjaci.

Drugi dan. Tokić je izabrao dan, kada se u Banjoj Luci obilježava smrt 12 beba koje su na isti dan umrle zbog nedostatka kiseonika. Nečija djeca. I Tokić, taj "veliki Bošnjak i patriota" odlučio je da stane baš preko puta roditelja. Neka mu je na čast! Svakom njegov obraz. Kao i novinaru, "velikom Srbinu" Joviću, koji je udario novinara Face TV-a Haliovića. Svakom njegov obraz, a ova dvojica – Tokić i Jović obojica "preveliki" Srbin i Bošnjak pokazali su da im je veliki samo obraz. Za zveknuti šamarčinom.

Subota

Opet "ustaška mladež" divlja Mostarom, napuha ga Avaz. Sad ćemo se danima "natezati" kao oko jadnog Ante iz Mostara, je li "ustaša" ili nije i besomučno iživljavati na tuđoj djeci. Šta je grijeh? Uzeli sliku omiljenog profesora i otiskali je na majice a natpisom "Generale, čekamo na tvoj poziv". Zapitamo li se mi ikad, 'nako, dok pijemo kafu/ kahvu/ kavu jesmo li uopće normalni? Malo nam je bilo iživljavanja u ratu nad nečijom djecom, poslijeratnih masovnih grobnica, pa smo sada počeli kategorizorati i djecu od koljevke do srednje škole s "četnik", "ustaša" i "muslimanski terorista"? Dragi moji čitatelji, vi s djecom, a pogotovo vi koji tek trebate pravititi svoju, prije nego što nečije tuđe dijete okategorizirate tako na društvenim mrežama, u medijima, kako će sutra nazivati VAŠE DIJETE???

Nedjelja

Pun tjedan predsjednika. Od Gruevskog iz Makedonije, kojeg podržava Srbija, ne podržavaju građani i druge države u okruženju, do inozemsnih "odlikovanih", naših, a nitko rješenja nema za leševe koji plutaju Sredozemnim morem.

Muslimanske izbjeglice od Jemena, do Rohinje umiru posljednji mjesec na otvorenom moru, jer nijedna zemlja neće da ih primi.

Ovi iz Rohingye, sa sjevera Pakistana, teritorije Mjanmara, bivše Burme su ipak posebni. Burma puna masovnih grobnica, muslimana koje ubijaju i proganjaju Hindusi, dok vjerski vođa Hindusa Dalaj Lama, dobitnik Nobelove nagrade za mir – šuti. Šuti Europa, šuti svijet i još jedan dobitnik Nobelove nagrade za mir, američki predsjednik- Barack Obama...

*urednica portala PolitičkiMerdijan 

Kopirati
Drag cursor here to close