Ashdown

Nefunkcionalnost države za vlastitu korist i svađanje naroda

Vijesti / Flash | 04. 03. 2015. u 08:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve me više brine situacija u BiH. U teškim vremenima mora se biti direktan'' rekao je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown te upozorio kako Bosna i Hercegovina nezaustavljivo ide unazad već deset godina, a da međunarodna zajednica ne radi ništa da se to prekine.

U govoru koji je jučer održao na Oxfordu, Ashdown je vrlo izravno kritizirao prvenstveno međunarodnu zajednicu, ali i političare u BiH.

Ashdown je istaknuo kako međunarodnoj zajednici trebaju nova odlučnost i insistiranje na reformama, a ne stalno zadovoljstvo statusom quo.
Naveo je da političari u BiH nefunkcionalnost države upotrebljavaju za vlastitu korist i svađanje naroda. Istim tim narodima svi vlastodršci uskraćuju osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na rad, kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, sigurnost, vladavinu zakona i moderno obrazovanje.

''U BiH se uskraćivanje tih prava koristi za potpirivanje etničkih razlika i, sve češće, poticanje na vjersku netoleranciju. To se onda preslikava na stalno usporavanje i ometanje jedinog puta u bolju budućnost - članstvo u NATO-u i EU'', istaknuo je Ashdown.

Britanski lord, koji je postao visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 27. svibnja 2002. godine i na toj se poziciji zadržao do 30. svibnja 2006. , posebno je naglasio kako ekonomske reforme, na koje sada Bruxelles sve više polaže nade, jesu potrebne i dobre, ali da nisu dovoljne da bi se riješio problem nefunkcionalnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close