Demonizacija Rusije

Neće biti nikakvog svjetskog rata

Vijesti / Flash | 31. 05. 2016. u 18:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trećeg svjetskog rata neće biti, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u velikom intervjuu za list Komsomoljskaja pravda.

"Siguran sam da i odgovorni političari sa zapadne strane to neće dopustiti. Zato što svi još pamte strahote Prvog i Drugog svjetskog rata".

Rusija je najviše izgubila u ratu u Europi. A Kina je najviše izgubila u Drugom svjetskom ratu u Tihom oceanu protiv japanskog militarizma, podsjetio je ruski ministar. Treba se nadati i na one koji nisu dali takve žrtve, "ali prije svega moramo misliti na to koliko smo sami spremni ne dozvoliti novi rat", kaže Lavrov.

"Ako ćemo iskreno, još od početka 20. stoljeća, a možda i ranije, možda još u vrijeme Ivana Groznog, nitko nije želio jaku, samouvjerenu Rusiju. A u prošlom stoljeću Englezi i Amerikanci su činili sve da ne dozvole ujedinjenu Euroaziju. Sve to ulazi u koncepciju koju je izložio još Zbigniew Brzezinski u svojoj knjizi 'Velika šahovska ploča', u kojoj je postavio zadatak: ne dozvoliti barbarima da se ujedine", kaže ruski ministar.

Demonizaciju Rusije po cijelom svijetu Lavrov vrlo dobro vidi, ali u tome, kaže, nema ničeg strašnog.

"Mi se moramo naviknuti na to. Nikada u povijesti naši partneri nisu bili do kraja iskreni s nama".

Ministar je podsjetio na fultonski govor Churchilla samo nekoliko mjeseci nakon završetka Drugog svjetskog rata, govor koji je bio signal za početak hladnog rata, prenosi RBTH Hrvatska.

"Poznato je da je Truman ozbiljno razmišljao da oko 20 sovjetskih gradova pretvori u Hirošimu i Nagasaki. Ali naš princip je biti u prijateljskim odnosima sa svima. Naša koncepcija vanjske politike je spremnost za partnerske odnose, za suradnju sa svima onima koji su spremni za ravnopravnu suradnju, na bazi uzajamne koristi i interesa. Ali čak i radeći na tome treba imati na umu da su naši glavni saveznici ipak uvijek bili vojska i flota, a sada i zračno-svemirske snage"

Kopirati
Drag cursor here to close