Boris Jerinić

Neće biti istrage protiv pripadnika Trećeg pješadijskog puka

Vijesti / Flash | 13. 01. 2017. u 13:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne može i neće biti istrage protiv pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH koji su 8. i 9. siječnja u Banja Luci bili prisutni na nekim aktivnostima u okviru obilježavanja Dana RS-a'', rekao je zamjenik ministra obrane BiH Boris Jerinić te potvrdio da će biti izvršena analiza propisa o sudjelovanja određenih pripadnika Oružanih snaga BiH u nekim aktivnostima.

Bit će sagledano, kako je precizirao, je li napravljen propust u vezi s pravilnicima kako Zajednički stožer i Oružane snage BiH više ne bi dovodili u situaciju da ne znaju kako da postupe.

''Analiza će pokazati treba li se mijenjati jedan dio zakona ili pravilnika ili ne'', dodao je Jerinić ističući da je njegov kolega Sead Jusić svoj posao radio u skladu s zakonom i ne vidi razlog zašto bi podnio ostavku.

''To što se traži njegova smjena je više političko pitanje i politika će o tome odlučiti. Ali, ako ćemo se držati principa, da netko bude smijenjen zato što ne odgovara nekoj politici, a ne zato što je prekršio zakon, onda mislim da to nije dobro za cijelu BiH'', rekao je Jerinić u izjavi novinarima u Banja Luci dodajući da nijedan član zakona, Ustava ili pravilnika nije prekršen, i "pripadnici Oružanih snaga BiH nisu sigurno krivi ni za šta".

''Ako i ima neke krivice ona je na nekim politikama. A koje su to politike, pokazat će vrijeme, kao i tko je bio u pravu i tko ne'', rekao je zamjenik ministra obrane BiH.

Ministrica odbrane Marina Pendeš je, kaže, dala obrazloženje zašto su jučer medijima proslijeđena dva priopćenja, koja su slična ako se, kaže, detaljno sve analizira.

Ističući da je dosta politike u izjavama u vezi s ovim pitanjem, dodao je da je siguran da je Ministarstvo obrane BiH uradilo sve u skladu s zakonom.

''U narednom periodu radit ćemo na tome da unaprijedimo određene pravilnike, propise i zakone kako ne bi dolazili u situaciju da imamo veliki politički pritisak, što nije dobro za Ministarstvo obrane, jer je reforma u ovoj oblasti dala rezultate i na tome treba nastaviti'', kazao je Jerinić.

Istaknuo je kako bi bilo dobro da se različitosti koje postoje u BiH poštuju i uvažavaju, a ne da se od njih, kako je naveo, bježi.

S druge strane, predsjedatelj Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je kako je dobro proučio zakon kada je donio odluku o angažiranju jedinice Oružanih snaga BiH na svečanostima povodom 9. siječnja, Dana Republike Srpske.

"Našao sam način koji je sačuvao zapovjedni lanac, dignitet RS i pripadnika Oružanih snaga. Galama koja se digla za mene praktično ne postoji i govori o nepoznavanju, nekulturi i želji da nametnu svoju volju", rekao je Ivanić novinarima.

Kopirati
Drag cursor here to close