Rješenje početkom tjedna

Ne znaju se sva imena ministara

Vijesti / Flash | 13. 03. 2015. u 17:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici u Sarajevu potvrdilo je imena, odnosno prijedloge ove stranke za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i ministre u Vladi FBiH, prenosi Anadolija.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović podsjetio je da je jučer konačno postignut dogovor tako da se sada u prilici da se formira Vijeće ministara BiH i federalna Vlada.

Rješenje u ponedjeljak

"Mislim da to moramo napraviti, po mogućnosti u sljedećem tjednu, a najkasnije do kraja mjeseca. Mi smo danas jednoglasno izvršili odabir trojice ministara za federalnu Vladu i s jednim glasom protiv kandidate za Vijeće ministara", poručio je Izetbegović.

Kandidati za ministarske resore obrta, obrazovanja i boračkih pitanja u Vladi FBiH, koji dolaze iz Hercegovačko-neretvanske, Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije bit će predloženi do ponedjeljka - rekao je nakon današnje sjednice Izetbegović, javlja Fena.

Potvrdio je da je Kadrovska komisija stranke predložila Semihu Borovac za ministricu ljudskih prava u budućem novom sazivu Vijeća ministra Bosne i Hercegovine, a Adila Osmanovića za ministra civilnih poslova BiH.

Za zamjenika ministra pravde BiH predložila je Nezira Pivića iz Zeničko-dobojske županije, te Mirsada Žugu iz Goražda za zamjenika ministra financija BiH.

Mišljenja je da je "ovo jedan sasvim solidan kompromis za sve tri strane i za SDA".

"Preko vikenda ćemo još razmotriti sve te stvari, mislim da ćemo u ponedjeljak ujutro imati rješenje", kazao je Izetbegović.

Izetbegović: Za Jelku Miličević nikad čuo

Komentirajući budućeg ministra financija, kojeg treba odabrati Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH uz suglasnost SDA i Demokratske fronte kazao je da za Jelku Miličević iz Mostara, koja se spominje u medijima, prvi put čuje.

''U svakom slučaju SDA i DF se trebaju složiti sa prijedlogom kandidata za ministra finansija'', dodao je Izetbegović.

DF: Imena tek početkom tjedna

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, danas je prije početka sjednice Predsjedništva novinarima je kazao da danas neće biti poznata imena, s obzirom da je tek jučer postignut dogovor.

''Nije jednostavan proces da izađemo s imenima jer moramo konsultirati županijske organizacije van Sarajeva da vidimo kakve oni prijedloge imaju. Danas ćemo tu priču otvoriti, ali zbog hitnosti situacije mislim da će početkom idućem idućeg tjedna biti sve gotovo'', rekao je Komšić.

Nakon jučerašnjeg dogovora DF-u je u Vladi FBiH pripalo Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo trgovine, Ministarstvo rada i socijalne politike kao i jedno zajedničko ministarstvo sa SDA - Ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Za državni nivo, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) jučer je potvrdio da je DF predložila za ministra prometa i komunikacija BiH Slavka Matanovića i za zamjenika ministra odbrane BiH Emira Suljagića.

Podsjetimo, politički predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Demokratske fronte (DF) jučer su nakon višetjednih pregovora postigli dogovor o raspodjeli pozicija u Vladi FBiH po principu da svakoj od stranaka pripadne po pet resora, a da jedno, šesto, koje će biti HDZ-a BiH prijedlog oko imena kandidata dobije suglasnost svih stranaka koje čine parlamentarnu većinu.

Čavara: Do ponedjeljka očekujem sva imena

Predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, očekuje da će do ponedjeljka dobiti imena svih kandidata za ministre u novoj entitetskoj vladi.

''Imajući u vidu da kandidate za neka ministarstva treba usuglašavati između više stranaka te da je tek jučer postignut dogovor o raspodjeli resora, vjerujem da ću u narednih par dana dobiti imena i da ću zajedno s dopredsjednicima početkom idućeg tjedna uputiti Zastupničkom domu prijedlog sastava Vlade na potvrđivanje'', izjavio je Čavara za Fenu.

Uvjeren je kako će Zastupnički dom sredinom, a najkasnije do kraja idućeg tjedna izglasati novu Federalnu vladu. Po Čavarinom mišljenju, činjenica da je potrebno međustranačko usuglašavanje oko dva ministra neće predstavljati problem.

''Mislim da se govorilo o konkretnim imenima i da su predsjednici stranaka na neki način to već usuglasili'', kazao je Čavara.

Kopirati
Drag cursor here to close