Bradara

Ne može se popuniti Klub Srba

Vijesti / Flash | 29. 09. 2016. u 13:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve odluke koje je Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine donio u aktualnom sazivu u skladu su s Ustavom i Poslovnikom o radu. Većinu je podržao i Klub izaslanika iz srpskog naroda'', izjavila je za Fenu predsjedavajuća Doma Lidija Bradara.

Zamoljena da prokomentira što su poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputili Ustavnom sudu BiH zahtjev za preispitivanje ustavnosti odluka Parlamenta Federacije BiH, donesenih od konstituiranja saziva 2014. godine. Kao razlog su naveli brojčanu nepopunjenost izaslaničkog kluba Srba u federalnom Domu naroda rekavši kako Klub Srba nije moguće popuniti.

''Uostalom, ovo nije prvi put da Klub srpskog naroda nije popunjen jer pojedine županijske skupštine nisu imale izaslanike iz reda srpskog naroda. Smatram da popuniti Klub Srba nije moguće bez izmjena Izbornog zakona te su prave adrese za ovo pitanje Parlamentarna skupština BiH i Izborno povjerenstvo BiH'', rekla je Bradara i dodala kako očekuje da ćemo se poslije 2. listopada, umjesto referenduma i ratova, okrenuti budućnosti, odnosno vratiti životnim temama koje se tiču svih naroda i građana u Federaciji BiH i BiH.

''Upravo time se Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i bavio u proteklih godinu i pol dana'', rekla je navodeći kako očekuje da se umjesto temama koje ovih dana dominiraju medijima, svi politički subjekti u BiH posvete odgovornosti za ekonomske, socijalne i druge reforme koje čekaju na europskom putu.

Naime, Klub zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je zahtjev Ustavnom sudu BiH tražeći ocjenu ustavnosti svih zakona i ostalih općih akata koje je Federalni parlament usvojio nakon konstituiranja 2014. godine.

Potvrdio je to šef zastupničkog kluba SNSD-a Radovan Višković, a kao razlog za SNSD-ovo obraćanje Ustavnom sudu je naveo da Klub Srba u federalnom Domu naroda nije konstituiran u skladu s Ustavom i zakonom jer nema 17 srpskih izaslanik već 13, zbog čega su onemogućeni da pokrenu pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na bilo koji zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close