Na korak od eskalacije

NATO zemlja prvi put srušila ruski vojni avion; Putin: Zabili su nož u leđa

Vijesti / Flash | 24. 11. 2015. u 13:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin u prvoj reakciji nakon rušenja aviona kazao je kako je gubitak aviona kao nož u leđa koji su im zabili suradnici terorista.

"To što se dogodilo ne mogu nikako drugačije opisati", rekao je i dodao da je avion oboren na području koje se nalazi 4 kilometra unutar sirijskog područja.

"Piloti nisu bili nikakva prijetnja", kazao je Putin.

"Ni naši piloti ni naš avion nisu bili prijetnja turskom teritoriju. Oni su se borili protiv terorista. Naša vojska se herojski bori protiv terorista. I onda dobijemo nož u leđa", ogorčen je Putin, prenosi Fena.

"Analizirat ćemo sve, ali današnji tragični događaj imat će vrlo značajne posljedice, pogotovo za rusko-turske odnose. Uvijek smo Tursku tretirali kao prijateljsku državu. A oni su se danas prvo okrenuli NATO-u kako bi raspravili o incidentu kao da smo mi srušili njihov avion, a ne oni naš, iako je jasno da smo mi najzainteresiranija strana."

NATO zemlja po prvi put srušila ruski vojni avion

Nakon što je turska vojska srušila ruski vojni avion Su-24, CNN javlja kako je to prvi put da je zemlja članica NATO-a oborila ruski zrakoplov.

CNN-ovi reporteri upozoravaju kako postoji ozbiljna mogućnost eskalacije situacije u međunarodni incident, ovisno o tome kako se Rusija odluči postaviti prema napadu, prenosi Hina.

I dok turski službeni izvori tvrde kako je ruski avion ušao u turski zračni prostor, rusko ministarstvo obrane te navode odbacuje.

Izvanredni sastanak NATO-a

"Na zahtjev Turske, NATO će održati izvanredni sastanak u 5 sati popodne. Cilj sastanka jest da Turska informira saveznike o rušenju ruskog aviona. NATO dobro promatra situaciju i u bliskom je kontaktu s turskim vlastima", objavio je NATO.

NATO je također naglasio kako sastanak ne spada pod član 4 Washingtonskog sporazuma, prema kojem po zemlju članicu postoji prijetnja integritetu ili sigurnosti, javlja Fena.

"Činjenica da se na sastanku neće raspravljati o 4. članu već će se samo razmijeniti informacije, sugerira da Turska i NATO žele osigurati da situacija ne izmakne kontroli."

Davutoglu: Turska je bila u pravu kada je oborila ruski avion

Turski premijer Ahmet Davutoglu branio je tursko obaranje ruskog borbenog aviona na granici sa Sirijom, rekavši da Turska ima pravo "da poduzme sve vrste mjera" protiv kršenja njenih granica u skladu s međunarodnim pravom.

Davutoglu je izjavio u utorak da se Turska neće ustručavati da poduzme sve mjere kako bi štitila vlastitu sigurnost, nazivajući to turskom "nacionalnom dužnošću". Naglasio je da akcija nije prerasla u čin agresije na stranoj teritoriji.

Davutoglu je također pozvao međunarodnu zajednicu da radi na "gašenju požara koji bjesni u Siriji".

Turska je priopćila da je oborila ruski avion nakon što je prekršio njen zračni prostor i ignorirao je ponovljena upozorenja, prenosi AP.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkazao posjetu Turskoj

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova priopćila je u utorak da je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov otkazao planiranu posjetu Turskoj nakon obaranja ruskog borbenog aviona od turskih snaga.

Sastanak između Lavrova i njegovog turskog kolege bio je zakazan za srijedu.

Novinska agencija Interfax navela je izjavu Lavrova da je predsjednik Vladimir Putin "izravno izjavio da to (obaranje) ne može a da ne naškodi rusko-turskim odnosima. U tom smislu, odlučio sam da otkažem sastanak koji je bio planiran za sutra", prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close