Poziv za članstvo

NATO: Vrata Crnoj Gori ostaju otvorena

Vijesti / Flash | 05. 03. 2015. u 10:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vrata NATO-a ostat će otvorena svim europskim demokracijama koje dijele vrijednosti Saveza, koje su voljne i sposobne ispuniti odgovornosti i obveze članstva'', rekli su u srijedu navečer iz zapovjedništva NATO-a Televiziji Crne Gore (TVCG), potvrđujući da Savez prosuđuje svaku zemlju prema pojedinačnim zaslugama.

''NATO podržava značajan napredak koji je Crna Gora ostvarila na putu reformi, a posebno konstruktivnu ulogu države u regiji zapadnog Balkana'', rečeno je TVCG iz sjedišta Saveza, povodom stajališta francuskog predsjednika Francois Hollandea da bi proširenje Saveza trebalo zaustaviti.

Iz NATO-a su poručili da dogovor iz Walesa s prošlogodišnjeg summita Saveza ostaje na snazi i da se nastavlja intenziviran i fokusiran dijalog s Crnom Gorom do kraja godine, kada će ministri vanjskih poslova odlučiti o pozivnici za članstvo.

"Politika otvorenih vrata i snažna posvećenost euroatlantskim integracijama partnera koji se žele priključiti Alijansi ostaju na snazi, što je i izneseno na posljednjem summitu u Walesu", navodi se u odgovoru na pitanje TVCG.

Iz NATO-a su podsjetili da će ministri vanjskih poslova procijeniti napredak Crne Gore najkasnije do kraja godine, kada će odlučiti hoće li je pozvati da se pridruži tom savezu, te da "sve što su čelnici NATO-a dogovorili na summitu u Walesu kada je proširenje u pitanju, i dalje vrijedi".

Crnogorski premijer Milo Đukanović ranije u srijedu izjavio je da Crna Gora očekuje poziv za članstvo u NATO-u do kraja godine i da u stajalištu francuskog predsjednika nije prepoznao nakanu da Savez planira mijenjati politiku proširenja prema Crnoj Gori.

Kopirati
Drag cursor here to close