Od 25. do 29. rujna

NATO terenska vježba bit će prilika za BiH da pokaže svoje kapacitete

Vijesti / BiH-EU | 12. 09. 2017. u 08:17 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna terenska vježba o ublažavanju posljedica katastrofa BiH 2017 (NATO EADRCC) bit će održana od 25. do 29. rujna na prostoru Tuzlanske županije.

Nositelj aktivnosti je Ministarstvo sigurnosti BiH u suradnji s nadležnim domaćim institucijama i u partnerstvu s NATO Europskim centrom za koordinaciju djelovanja u katastrofama.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić cijenio je da je vježba velika prilika za BiH kako bi pokazala i dokazala svoje kapacitete i u smislu planiranja i organiziranja, a posebno za stjecanje novih iskustava i edukacije osoblja za sprečavanje eventualnih katastrofa.

Izvršni direktor vježbe pri Ministarstvu Samir Huseinbašić vježbu smatra dobrom prilikom i za službe prvog odgovora - civilnu zaštitu, da provjere stanje kapacitiranosti BiH nakon poplava te kao prvi korak kako bi se pripravnost podigla na najvišu razinu.

Šef NATO-ove akcije za civilno planiranje u izvanrednim situacijama Lorenz Meyer-Minnemann prvim ciljem vježbe smatra poboljšavanje i usavršavanje pojedinačnih i timskih vještina domaćih i međunarodnih aktera, a kao drugim poboljšanje sposobnosti domaćih, regionalnih i međunarodnih aktera da surađuju u suočavanju s posljedicama katastrofa za što su potrebne procedure, obuka i sposobnost da se surađuje.

‘’To nas vodi ka trećem cilju, to jeste onome zbog čega sve ovo radimo, da dokažemo našu sposobnost da spašavamo živote’’, poručio je Meyer-Minnemann.

U ovoj, do sada najvećoj NATO vježbi ovog tipa, sudjelovat će više od 1.000 ljudi iz 40 zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close