Putin optužuje

NATO: Putinove optužbe su besmislene, nema Legije stranaca

Vijesti / Flash | 26. 01. 2015. u 18:28 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u ponedjeljak da su besmislene izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina da je ukrajinska vojska "NATO-ova Legija stranaca" i pozvao Moskvu da prestane podržavati separatiste.

''Izjava da postoji Legija stranaca u Ukrajini je besmislena. Nema NATO-ove legije, strane snage u Ukrajini su ruske'', izjavio je za medije Stoltenberg nakon izvanredne sjednice odbora NATO - Ukrajina.

Prije početka ovog skupa u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, Vladimir Putin je optužio Atlantski savez da se služi ukrajinskom vojskom kao "Legijom stranaca" kako bi savladao Rusiju.

''Postoje ruske snage u Ukrajini i Rusija podržava separatiste s opremom. Konstatirali smo da je došlo do znatno veće dopreme oružja i opreme iz Rusije separatistima u Ukrajini'', kazao je Stoltenberg.

''Govorimo o teškom naoružanju i različitim vrstama opreme'', dodao je on.

Sukob na separatističkom istoku Ukrajine eskalirao je u subotu s bombardiranjem strateške luke Mariupolj, u kojem je bilo 30 mrtvih i stotinjak ranjenih civila.

''Osuđujemo eskalaciju nasilja duž linije razgraničenja na istoku Ukrajine koju su izazavali separatisti uz podršku Rusije'', izjavio je Stoltenberg.

''Iako se angažirala na traženju mirnog rješenja, Rusija je nastavila da im pruža podršku, obuku, opremu i snag'', optužio je on.

Podsjetimo, Putin je optužio ukrajinsku vojsku koja se na istoku Ukrajine bori s proruskim separatistima da je "NATO-ova legija stranaca" koju zapadne zemlje koriste da "svladaju" Rusiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je ukrajinsku vojsku 'NATO-ovom legijom stranaca kojoj nije cilj braniti ukrajinske interese već, zaustaviti Rusiju od širenja'.

Isto tako, Putin je optužio Ukrajince da su iskorstili nedavno primirje samo kako bi ojačali snage.

- Tko se uopće bori u Ukrajini? Stalno se priča o nekakvoj ukrajinskoj vojsci, ali ruku na srce, to nema veze s vezom. Veliki dio te vojske čine tzv. 'dobrovoljne jedinice'. Ukratko, to je NATO-ova legija stranaca kojoj uopće nije cilj obrana ukrajinskih interesa. Njihov cilj je nešto drugo", rekao je zagonetni ruski predsjednik za AFP i nastavio izlaganje.

- Koji cilj? Geopolitičko urušavanje Rusije! Službenom Kijevu nije do mirnog rješavanja problema, ne žele zaustaviti sukobe političkim sredstvima. Za razliku od nas... - rekao je Putin.

Kopirati
Drag cursor here to close