Tenkovi i artiljerija

NATO potvrdio da ruski vojni konvoji ulaze u Ukrajinu

Vijesti / Svijet | 12. 11. 2014. u 13:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO je posljednjih dana primijetio da u Ukrajinu ulaze ruske vojne trupe s opremom, među kojom su tenkovi i artiljerija, priopćio je u srijedu glavni zapovjednik Philip Breedlove u Sofiji.

Rusija negirala navode NATO-a

''Prestali smo obraćati pažnju na neutemeljene optužbe koje iznosi vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu, američki general Philip Breedlove o 'uočavanju' ruskih vojnih kolona koje navodno napadaju Ukrajinu'', izjavio je glasnogovornik ministarstva obrane generalmajor Igor Konašenkov te podsjetio na ranije slične tvrdnje NATO-a, ''koje nisu podržane dokazima''.

''U posljednja dva dana, primijetili smo iste stvari kao i OSCE (Organizacija za sigurnost i saradnju u Europi). Vidjeli smo konvoje s ruskom opremom, ruske tenkove, ruske sustave za protuzračnu obranu i ruske borbene trupe kako ulaze u Ukrajinu".

''Još nemamo jasnu sliku o broju. Vidjeli smo nekoliko konvoja'' dodao je on. ''Ono što me najviše uznemirava je to što se nalazimo u situaciji u kojoj je bivša granica između Ukrajine i Rusije potpuno šuplja'' objasnio je general Breedlove.

''Vojnici, novac, podrška, oružje cirkuliraju s jedne strane na drugu i to nije dobra situacija'' precizirao je on. ''Potrebno je da se vratimo na stanje u kojem se ova međunarodna granica poštovala a to će nam pomoći da ograničimo problem snabdijevanja oružjem na istoku Ukrajine'' naglasio je glavni zapovjednik NATO-a.

U međuvremenu, nastavljeni su artiljerijski dvoboji sukobljenih strana blizu Donjecka, proruskog separatističkog uporišta na istoku Ukrajine.

Pucnjava je, intenzivnija nego posljednjih dana, počela iz grada u pravcu aerodroma koji još drže ukrajinske regularne snage, javili su novinari agencije AFP. Jedan ukrajinski vojnik je ranjen na aerodromu na kojem već mjesecima traju sukobi između ukrajinskih i separatističkih snaga. 

Ukrajina se sprema za borbu zbog koncentracije ruskih trupa i pobunjenih snaga, izjavio je u srijedu ukrajinski ministar obrane Stepan Poltorak na sjednici vijeća ministara u Kijevu.

"Primijetili smo veću koncentraciju terorističkih snaga (proruski pobunjenici) i ruskih snaga. Posmatramo njihovo kretanje, znamo gdje se nalaze i očekujemo nepredviđeno djelovanje s njihove strane", izjavio je Stepan Poltorak.

"Naš glavni posao je da se pripremimo za borbu. Mi to činimo", kazao je on. Ukrajina je u petak osudila ulazak ruskih tenkova i trupa u Ukrajinu, kao i kršenje mirovnih sporazuma koje su u rujnu potpisali Kijev i proruski separatisti, uz učešće Rusije i OSCE-a.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov najavio je jačanje sigurnosti oko Mariupola, strateške luke na obalama Azovskog mora, koju su pobunjenici odredili kao naredni cilj, a čije bi osvajanje omogućilo da se kopnom povežu Rusija i ukrajinski poluotok Krim pripojen Rusiji u ožujku.

Avakov je izjavio da će ukrajinske vlasti pojačati zaštitu strateških postrojenja kao što su nuklearne centrale i plinovodi.


Kopirati
Drag cursor here to close