Odluke

NATO pojačava štit oko zemalja članica

Vijesti / Flash | 16. 04. 2014. u 16:19 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO je najavio u srijedu da će pojačati mjere zračne, pomorske i kopnene obrane svojih zemalja članica u istočnoj Europi, kao što su baltičke zemlje i Poljska, zbog razvoja krize u Ukrajini.

"Imat ćemo više zrakoplova na nebu, više brodova na moru, a bit će pojačano i pripremanje kopnenih snaga", izjavio je glavni tajnik Alijanse Anders Fogh Rasmussen nakon sjednice ambasadora u Bruxellesu.

Pojačavanje mjera 'zajedničke obrane' zatražilo je 28 zemalja članica nakon pripajanja Krima Rusiji i zaoštravanja krize na istoku Ukrajine.

"Centralna uloga NATO-a je da štiti i brani svoje saveznike. Već smo poduzeli niz mjera, posebno jačanje zračnih policijskih misija u baltičkim zemljama i letova Awacsa iznad Poljske i Rumunjske", izjavio je Rasmussen.

"Ove mjere, koje su 'potpuno u skladu s našim međunarodnim obavezama', stupit će odmah na snagu", naglasio je Rasmusssen. "Druge će slijediti, ako bude potrebno, narednih tjedana". Rasmussen je ponovno kazao da je za zemlje NATO-a "jedini mogući put" za rješenje krize "političko rješenje".

Kopirati
Drag cursor here to close