Strogo

NATO, Pentagon i Merkel traže povlačenje ruskog konvoja iz Ukrajine

Vijesti / Svijet | 22. 08. 2014. u 20:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pentagon je zatražio u petak od Rusije da "trenutno" povuče humanitarni konvoj koji je stigao u prorusko uporište Lugansk u Ukrajini, pod prijetnjom novim sankcijama.

''Slanje ovih kamiona predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine od Rusije", izjavio je kontraadmiral John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

I glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je osudio ulazak ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu, ocijenivši da će to samo produbiti krizu u regiji.

''Ulazak konvoja bez ukrajinskog odobrenja, ni bilo kakvog uključivanja Crvenog križa, predstavlja flagrantno kršenje međunarodnih obaveza Rusije i dodatno kršenje ukrajinskog suvereniteta od Rusije. Ovo će samo produbiti krizu u regiji'', izjavio je Rasmussen.

''Nepoštivanje međunarodnih humanitarnih principa postavlja nova pitanja o tome je li stvarna svrha konvoja da se pomogne civilima ili da donese opremu naoružanim separatistima'', dodao je.

Glavni zapovjednik NATO-a, general Philip Breedlove, također je osudio "ilegalni upad" Rusije u Ukrajinu.

''Legitimna humanitarna pomoć ne treba biti upućena na silu, prokrijumčarena preko međunarodnih granica bez odobrenja i uključivanja međunarodnih agencija za humanitarnu pomoć'', naglasio je general i dodao kako se treba pozabaviti humanitarnom situacijom na istoku Ukrajine, ali ne metodama koje riskiraju da još više zapale sukob.

Breedlove navodi kako ''prelazak granica silom i bez odobrenja, znači da je Rusija više zainteresirana da opskrbi separatiste nego da donese pomoć lokalnom stanovništvu''.

I njemačka kancelarka Angela Merkel optužila je Rusiju "da riskira" da izazove daljnju eskalaciju sukoba na istoku Ukrajine, jer je poslala humanitarni konvoj u regiju bez odobrenja kijevskih vlasti.

Iz ureda kancelarke Merkel je priopćeno da je ona nazvala Putina u petak popodne da bi izrazila "duboku zabrinutost" zbog činjenice da je konvoj prešao ukrajinsko-rusku granicu.

Ona je također razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o incidentu, pohvalivši njegovu vladu za trezvenu reakciju, prenio je Associated Press.

Merkel je kazala kako bi se trebali poduzeti svi koraci kako bi pomoć stigla do naroda, usprkos ruskim potezima, a isto treba važiti za ukrajinski humanitarni konvoj koji su blokirali proruski separatisti.

Rusija redovito poriče zapadne optužbe prema kojima ona šalje snage na ukrajinski teritorij.

NATO je izvjestio početkom kolovoza o porastu broja ruskih vojnika duž granice s Ukrajinom, koji je, prema tvrdnjama ovog saveza, s 12.000 polovicom srpnja, prešao na 20.000, u čemu vidi "opasnu situaciju".

Ukrajinski dužnosnici pak su rekli kako je konvoj direktan napad i to pod krinkom Crvenog križa.

 

Počasni litvanski konzul Mykola Zelenets kidnapiran je i ubijen u Lugansku, uporištu proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, potvrdio je šef litvanske diplomacije Linas Linkevicius na svom Twitteru.

- Saznao sam s velikom tugom da je litvanski počasni konzul u Lugansku Mykola Zelenets kidnapiran i brutalno ubijen od terorista - napisao je ministar, kojega je tijekom dana primio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Proruski separatisti su oteli stotine osoba od početka sukoba na istoku sredinom aprila, među kojima su novinari, proukrajinski aktivisti, sveštenici, međunarodni posmatrači i obični građani koji su im bili sumnjivi.

Amnesty International je u izvještaju u srpnju osudio stotine slučajeva otmica koje su većinom počinili "naoružani separatisti", čije su žrtve "često bile podvrgnute mučenju".

 

Kopirati
Drag cursor here to close