Snage za brzo reagiranje

NATO otvara šest zapovjednih centara u Istočnoj Europi: Šalje se upozorenje Rusiji

Vijesti / Flash | 30. 01. 2015. u 18:24 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO će u predstojećim mjesecima formirati zapovjedne centre u šest država Istočne Europe, prenosi Anadolija.

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je u okviru plana za reakciju na posljednje akcije Rusije izjavio da će zapovjedni centri s oko 5.000 vojnika činiti lanac centara za najavljene snage za brzo reagiranje.

"Šireći nemire, nasilni ekstremizam je na našim granicama, na sjeveru Europe. Rusija na istoku koristi vojnu silu da anektira Krim, destabilizira istočnu Ukrajinu i zastraši susjede", rekao je Stoltenberg.

Ministri obrane NATO-a sljedeći tjedan će razmatrati detalje ovog plana.
Zamišljeno je da centri u Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Latviji, Litvi i Estoniji omoguće vezu između NATO-a i oružanih snaga tih zemalja.

Američki mediji navode kako zapovjednii centri imaju za cilj da upozore Rusiju i potvrde uvjeravanje saveznicima u NATO-u koji su sve nesigurniji poslije akcija Rusije u Ukrajini.

U svakom zapovjednom centu u šest istočnoeuropskih zemalja bit će oko 50 vojnih osoba iz zemalja članica NATO-a. Stoltenberg je tražio od članica NATO-a da povećaju izdvajanja za obranu.

Planirano je da zapovjedni centri budu otvoreni 2016. godine kada bi trebalo da budu operativne nove snage za brzo reagiranje.

Francuska i Poljska traže od Rusije da prestane podržavati separatiste

Francuska i Poljska su u petak pozvale na "trenutno primirje" u Ukrajini i zatražile od Rusije da prekine "svaki oblik podrške separatistima" u zajedničkoj izjavi po završetku francusko-poljskog skupa u Parizu, javlja Fena.

''Zatražit ćemo od Rusije da doprinese političkom rješenju i prekine svaki oblik podrške separatistima na istoku Ukrajine'', priopćile su dvije zemlje osudivši nasilje u Ukrajini.

U zajedničkoj izjavi zatisak s poljskom premijerkom Ewom Kopacs, Francois Hollande je dan nakon otkazivanja sastanka kontakt-grupe o Ukrajini zakazanog za petak u Minsku zatražio sastanak "u najkraćem roku" zbog "hitnosti" situacije.

U posljednja 24 sata, najmanje 24 osobe su ubijene u sukobima između ukrajinske vojske i proruskih separatističkih pobunjenika  na istoku Ukrajine.

Europska unija je odlučila u četvrtak da produži za šest mjeseci ciljane sankcije usvojene u ožujku protiv ruskih i proruskih separatista zbog pogoršavanja situacije u Ukrajini.

Francuska je spremna da "produži sudjelovanje u mjerama osiguranja" uvedenim u okviru NATO-a za Poljsku i zemlje istočne Europe zbog prijetnje koju predstavlja ukrajinska kriza.

Nakon što je rasporedila avione lovce u Poljskoj u razdoblju od četiri mjeseca i uzela sudjelovanje u mnogobrojnim vježbama NATO-a u regiji u 2014, Francuska će rasporediti "tenkove Leclerc s oklopnim vozilima VBCI u toku dva mjeseca i sudjelovat će u izvjesnom broju NATO-vih vježbi u Poljskoj", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close