John McCain

NATO mora biti jači na eksplozivnom Balkanu

Vijesti / Flash | 27. 04. 2017. u 07:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj američkog senatskog Odbora za oružane snage John McCain smatra kako novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava pažljivo balansirati između Rusije i Europe i da će njegove poteze u određenoj mjeri diktirati američki i europski angažman u zemlji, piše Srna.

"Vučić želi dobre odnose sa SAD i europskom zajednicom, ali istovremeno razumije da postoje dugi odnosi s Rusijom i mislim da će njegove poteze do određenog stupnja diktirati naš i europski angažman u zemlji", rekao je McCain.

Naveo je kako je njegov nedavni razgovor s Vučićem bio produktivan.

"Da smo obraćali pažnju na njega, Srbiju, mogli smo imati veću suradnju, više zajedničkih obuka, vježbi, veza koje bi bile dragocjene ne samo za zapadne interese, već i za regiju", naveo je McCain.

Upozorio je kako je Balkan eksplozivan, između ostalog, zbog pokušaja radikalnog islama da utječe na mnoge građane.

McCain smatra da je došlo do ogromnog napretka na Balkanu od konflikta 90-ih, ali da postoje znatne tenzije i nestabilnost koji rastu, umjesto da se smanjuju.

Ocijenio je kako očigledno postoji tenzija između Hrvatske i Srbije, a posebno između Srbije i Kosova i da je to "rezultat izostanka američkog i europskog liderstva".

"Postoje značajne tenzije, neke desetljećima stare, neke nove u regiji koje iziskuju našu pažnju, a mene brine što su nam pažnju odvratile Rusija, Ukrajina, Bliski istok, Kina, tako da nismo obraćali pažnju na regiju, niti su Europljani obraćali dovoljno pažnje na Balkan", rekao je McCain za Glas Amerike.

Prema njegovom mišljenju, Rusi pokušavaju proširiti, kako kaže, štetan utjecaj na Balkanu, a kao primjer naveo je Crnu Goru.

McCain je zaključio da SAD trebaju biti više angažirane na Balkanu, da bi trebale potvrditi svoju podršku, uključiti Balkan u neke od zajedničkih vojnih operacija, posebno one koje su članice NATO-a.

"Potrebno je daleko više angažiranja, zagovaranja, posredovanja, na primjer u veoma dinamičnoj, eksplozivnoj situaciji u Makedoniji", naveo je McCain, dodajući da nikome nije u interesu da dođe do raspada Makedonije.

Kopirati
Drag cursor here to close