EADRCC

NATO dolazi vježbati u BiH

Vijesti / Flash | 28. 09. 2016. u 13:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o prihvaćanju organizacije i izvođenja NATO EADRCC vježbe otklanjanja posljedica katastrofe ''Bosna i Hercegovina 2017'' u formatu Sjevernoatlantskog partnerskog vijeća, a koja će biti izvedena u periodu od 10. do 16. rujna 2017. godine na širem području Tuzlanske županije, a na inicijativu NATO-a.

Ciljevi vježbe su provjera kapacitiranosti i planskih dokumenata za hitno postupanje nadležnih civilnih organa, pomoć i podrška Oružanih snaga BiH civilnim strukturama, otklanjanje posljedica nesreće i organizacija prijema međunarodne pomoći po međunarodnom mehanizmu, priopćilo je Vijeće ministara

Održavanjem ove vježbe BiH ispunjava preuzetu obvezu prema NATO-u i ekspertnu preporuku za poboljšanje sustava zaštite i spašavanja od prirodnih ili drugih nesreća.

Inače, Vijeće ministara BiH usvojilo je i Informaciju o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inozemstvu za 2017. godinu, koju će Ministarstvo obrane dostaviti Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH.

U okviru saradnje s NATO-om, USEUCOM-om i USAREUR-om, pripadnici Oružanih snaga BiH aktivno će sudjelovati u više vježbi, među kojima je i međunarodna vojna vježba „REGEX 17“, koja će biti održana sljedeće godine u Jordanu.

Također, u okviru drugih inicijativa pripadnici Oružanih snaga BiH aktivno će sudjelovati u još dvjema vježbama uz istovremeno sudjelovanje na još četiri planske konferencije i radionice u funkciji priprema za vježbe koje će biti održane od 2018. do 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close