Ferguson

NATO će BiH dati pozitivan signal

Vijesti / Flash | 06. 05. 2016. u 07:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrata NATO-a otvorena su za Bosnu i Hercegovinu, poručio je u razgovoru za "Avaz" britanski veleposlanik u našoj državi Edward Ferguson, ocijenivši i dalje dobre izglede BiH za članstvo u najjačem vojno-političkom savezu na svijetu.

''Tijekom posjeta Glavnom stožera NATO-a u Bruxellesu mogao sam vidjeti da postoji ogromna količina otvorenosti i dobre volje prema BiH. Pozdravljamo činjenicu da je država počela registraciju vojne imovine, za upotrebu vaših Oružanih snaga, jer je ovo jedini preostali preduvjet za otključavanje Akcijskog plana za članstvo (MAP), s tim da na ovom polju ima još posla'', kazao je Ferguson.

U isto vrijeme, kazao je on, važno je naglasiti da NATO zanima mnogo više od vojne imovine.

''Želimo, također, vidjeti da Predsjedništvo BiH usvoji dugo očekivani Pregled obrane, jer bi to stvorilo odličan okvir unutar kojeg bismo mogli unaprijediti našu suradnju. Prema tome, mislim da možemo biti sigurni da će NATO nastaviti slati pozitivne signale BiH na summitu u Varšavi i da će nastaviti investirati u razvoj modernih Oružanih snaga (OS) BiH, koje mogu imati važnu ulogu u održavanju sigurnosti građana'', istaknuo je Ferguson.

Britanski veleposlnik je ocijenio da u BiH postoji osnovni konsenzus da su europske integracije jedina ozbiljna opcija za budućnost države.

''Mislim da postoji opće shvatanje da se ova zemlja suočava s ozbiljnijim ekonomskim i socijalnim izazovima te da postoji hitna potreba za reformama. Ono što nama, kao promatračima, još nije jasno jeste jesu li političari iz svih stranaka zaista spremni ostaviti po strani stare političke razmirice i da, umjesto toga, rade na pitanjima koja su najvažnija građanima BiH'', rekao je veleposlanik Velike Britanije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close