Pregled tjedna

Natezanje Mostara, školstva, akademaca i izbjeglica

Kolumna / Kolumne | 12. 10. 2015. u 06:21 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

5.10. – Ponedjeljak

Dok se zavidjelo Mostarcu koji je od kladionice uzeo novac (za nadati se da je napokon povratio uloženo), Fahrudin Radončić je ušao u novu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH.
Uoči godišnjice održavanja izbora, koji svako dvije godine mrcvare izmrcvarene, koalicijska trakavica je okončana. No, treba se prisjetiti traženja Srba i prelaska iz Bošnjaka u Srbe radi fotelje, galame Demokratske fronte i urlika o tome kako im nije do vlasti, pa poluprihvaćenih ostavki i pognutih glava.
No, nikako se ne smije zaboraviti što su dva lika, koja se utrkuju za najvećeg Bošnjaka u BiH, ispljuvala jedan drugome u lice. Čisto da se zna na čemu počivaju koalicije.

6.10. – Utorak

Dok se ozbiljna javnost zabavljala neozbiljnim vijestima o tome kako je Mladen Grdović pijan uhvaćen na podu posuškog WC-a, na vidjelo je izišla briga o budućnosti djece kojima je bliži klupski pod i selfie u klupskom WC-u od školske ploče.
Naime, na sastanak o obrazovanju u HNŽ odazvale se samo dvije stranke i to one koje najmanje mogu učiniti po pitanju bilo kakvih promjena. Naša stranka i Republikanci sjeli su s roditeljima. Oni koji donose odluke sjeli su na vrijeme s onima koje treba zaposliti, srediti kao dobavljače, izdavače... Oni obrazovanje drže u svojim rukama, ali o tom držanju se ne smije pričati. Pogotovo ne javno. Velik je red podobnih prosvjetara, pa nije problem dobiti otkaz u školi za glasni bunt. Veći je problem osigurati krede do kraja godine.

7.10. – Srijeda

Grdović nije demantirao da se napio. Rekao je kako to nije bilo u Posušju i da nije uslikan u posuškom WC-u u kojem se rađaju ideje za plinske napade.
Radončićev savez trebao bi dobiti četiri federalna ministarstva, ali to nije sigurno, pa postoji mogućnost da i nakon razmjene ljubavi gledamo novo koalicijsko natezanje oko fotelja.

S druge strane, Mostar je opet nategnut. Dok je davno lider HDZ-a BiH rekao da je sve riješeno, SDA tvrdi kako netko u nekim novinama piše gluposti i da nema nikakvog govora o riješenom pitanju Mostara. Netko laže, a Mostar ostaje neriješen. Ne može politička ljubav u BiH tako naglo procvjetati pa da sve krene. U našim natezanjima nema - glatko.

8.10. – Četvrtak

BiH će do kraja godine, pohvalilo se Predsjedništvo BiH, podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Nas nitko ništa, kao i obično, ne pita. Ne vole se u BiH referendumi, a naopaki kakvi jesmo, na pitanje želimo li u EU, moguće je da bismo većinom rekli NE. I tko bi onda objasnio trud europskoga puta.

Iako smo se hvalili kako izbjeglice neće kod nas, ulovljeni su migranti koji su ulazak u BiH pravdali hotelskim smještajem. Koliko smo ozbiljno shvatili problem migranata zbog kojih se regija svađa i ograđuje, govori i priopćenje u kojem stoji da je rije o ''više od 190 migranata''. Teško je bilo izbrojati.
''Među njima ima i pripadnika terorističke organizacije Islamska država. Svi imaju telefone s internet priključkom, vojno su sposobni, nisu obiteljski ljudi, a stižu avionom i organizirano''.
Koliko smo postali mlitavi na sve govori i to da nitko nije mrdnuo na prethodnu rečenicu iz usta jednog bh sigurnjaka.

Nije se mrdnulo i na konačnu potvrdu da Federacija diže kredit u komercijalnim bankama. 200 milijuna.

9.10. – Petak

''Prigoda za bolji život u BiH i bolje uređenje društva u vašim je rukama'', rekao je Dragan Čović diplomantima HDZ-ove političke akademije. Mnogi upravo od takvih ruku strahuju. Jer, u politici se kao temeljna lekcija mora svladati laktanje i povlačenje za ruku svojih i poslušnih.

Petkom izlazi Slobodna Bosna, koja se raspisala o otimačini zemljišta u Neumu s neumskim načelnikom u glavnoj ulozi. Istodobno, mediji južnije raspisali su se o kuknjavama neumskog načelnika. Ne o istoj temi, nego o hotelu i turizmu. Kome vjerovati? Da čekamo one s akademije?

10.10 – Subota

Održana je još jedna predstava. Stranka je dala zeleno svjetlo Fahrudinu Radončiću za brak s Čovićem i Izetbegovićem. Kao da se stranke puno pita.

Svijet je protresla eksplozija u Ankari. Upire se prstom u Erdogana. Islamska država navodno potpisuje napad. Turska briše naloge s Twittera. Sloboda – kako god okreneš.

11.10. – Nedjelja

Da nedjelja ne bude dan odmora pobrinu se intelektualci skučeni u Krug 99. Ove nedjelje su nas obradovali saznanjem da je mentalno zdravlje građana BiH zabrinjavajuće.
''BiH je postala zemlja čijim građanima je u velikoj mjeri oduzeto dostojanstvo'', kažu intelektualci.
Ali, i intelektualci su nam oduzeti. Dostojanstveno.

Kopirati
Drag cursor here to close