Incident u Kiseljaku

Nastavnik koji je pretukao učenike bolovao od PTSP-a

Vijesti / Flash | 06. 05. 2016. u 19:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon incidenta u osnovnoj školi u Gromiljaku kod Kiseljaka, kada se nastavnik matematike sukobio sa nekoliko učenika osmog razreda, održana je hitna sjednica nastavnog vijeća.

Odlučeno je da se nastavniku zabrani rad s djecom te su upozoreni nadležni da se ovakvi propusti u radu s djecom nikad i nigdje ne bi smjeli ponoviti.

Sat matematike u učionici pretvorio se u dramu. Nastavnik Mujo Bajić prilikom sukoba sa učenicima osmog razreda razbacao je stolove i tom prilikom lakše ozlijedio nekoliko njih. Reagirala je policija, služba za socijalni rad, a učenicima je ukazana i liječnička pomoć, piše N1.

Nastava u Osnovnoj školi u Gromiljaku odvija se normalno, ali od danas bez nastavnika fizike i matematike Muje Bajića. Nastavno vijeće zatražilo je i odgovornost od Instituta za medicinsko vještačenje, zašto je do ovog incidenta uopće i došlo.

Direktor škole priča da Bajić u ovoj školi radi od 2002. godine. Međutim, brzo nakon njegovog zaposlenja kolege, ali i đaci primjećuju probleme. Doznaju da nastavnik fizike i matematike boluje od PTSP-a i depresije.

Prilikom pregleda, povjerenstvo Instituta za medicinsko vještačenje proglašava ga invalidom drugog stupnja. Mujiću je zabranjen rad s djecom. On ostaje uposlenik škole, ali na bolovanju. Krajem prošle godine povjerenstvo mu ukida invalidnost, te ga odlučuje vratiti u učionicu. S njim se vraćaju i problemi, Uprava traži njegovo udaljenje od đaka, ali kasno.

"Mi smo u žalbi inzistirali da ga umirove i smatrali da je jedino to rješenje, jer u školi su djeca, nisu stvari, znači ako ima bilo kakva dijagnoza da netko ne može raditi s djecom da bi se trebala pobrinuti. Izgleda da državi nije bilo bitno do djece, do sigurnosti, već da ne se ne bi oštetila država ili mirovinski fond zbog minimalne invalidske mirovine", kaže direktor Osnovne škole u Gromljaku Nermin Merhemić.

Roditelji traže veću sigurnost za djecu. Izrazili su ogorčenje odlukom da se osobi kojoj je potrebna pomoć omogući pristup djeci. Nakon incidenta školu je posjetio i općinski načelnik, Mladen Mišurić-Ramljak.

"Svi koji rade u organima uprave bi trebali ići na redovite lječničke preglede, pogotovo kada se radi sa djecom, znači posjeta psihologu, psihijatru itd, jer ipak radite sa djecom i to može ostabiti trajne posljedice na djecu'', rekao je Ramljak.

"Pokazalo se točnim ono što smo mi sumnjali u onom razdoblju kada se razmatralo njegovo vraćanje na nastavu, da bi učionica, buka i učenici nižih razreda mogli izazvati kod njega to se i dogodilo, jednostavno nastavnik nije izrdžao taj pritisak, i hvala Bogu, prošlo je najblaže moguće", stava je Mirnes Nuhić, pedagog u školi.

Mujić je nakon incidenta uhićen, te zbog zdravstvenih problema prevezen u UKSC Koševo. Sa slučajem je upoznat i dežurni tužitelj županijskog tužiteljstva Travnik.

Kopirati
Drag cursor here to close