Munchen

Nastavljeno suđenje Perkoviću i i Mustaču, u srijedu izricanje presude

Vijesti / Flash | 01. 08. 2016. u 16:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo iznio je u ponedjeljak u procesu koji se pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu vodi protiv njegovog klijenta zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića, završnu riječ u kojoj se pobijaju navodi iz optužnice te se traži oslobađajuća presuda.

''Josip Perković zasigurno nije bio operativno uključen u specijalnu akciju protiv Stjepana Đurekovića, a još manje je imao vlast nad djelom. Ne možemo isključiti mogućnost da su se pojedine informacije dobivene od SDS-a Hrvatske moguće koristile od strane organizatora specijalne akcije prema Đurekoviću, ali nema činjenica da su pripadnici SDS-a Hrvatske, pa time i Perković, bili unaprijed upoznati s planom specijalne akcije prema Đurekoviću“, zaključio je Nobilo u svom izlaganju pred sudom u Muenchenu.

On je prije toga iznio niz zaključaka o radu državnih i tajnih službi za vrijeme Jugoslavije te prije svega negira motiv.

Nobilo je ponovio prijašnje tvrdnje iznesene tijekom procesa kako motiv za ubojstvo Đurekovića nije bilo zataškavanje kriminalnih radnji sina tadašnjeg visokorangiranog političara Mike Špiljka, Vanje, nego Đurekovićeva djelatnost za Njemačku obavještajnu službu (BND) te otkrivanje vojnih tajni vezanih uz zalihe nafte JNA u koje je Đureković, kao visoki djelatnik naftne kompanije Ina, imao uvid.

''Ako je u specijalnoj akciji prema Đurekoviću, Đureković tretiran kao agent BND-a i njegov agenturni rad kao povod za specijalnu akciju, onda je tu akciju morao organizirati kontraobavještajni odjel a ne odjel za emigraciju. Dakle, prema Đurekoviću kao BND agentu djeluju drugi dijelovi SDS-a, različiti od II odjela u kome je radio Josip Perković“, zaključio je Nobilo.

Nobilo je u jednom trenutku počeo dovoditi u vezu borbu tadašnjih jugoslavenskih vlasti protiv neprijateljske emigracije s današnjom borbom zapadnih sila protiv terorizma.

Nobilo je u završnoj riječi posebice kritizirao svjedočenje Vinka Sindičića te zaključio kako njegovo izlaganje sud ne može uzeti u obzir kod donošenja presude.

''Ako proanaliziramo obrazloženje optužnice i dokaze na koje se poziva državni odvjetnik, onda možemo uočiti da gotovo sve ključne točke optužnice počivaju na iskazu Vinka Sindičića, osobe protiv koga dva tužiteljstva vode kaznene postupke, upravo zbog tvrdnji navedenih u optužnici“, rekao je Nobilo u svojoj završnoj riječi.

„Držimo da je Sindičić razotkriveni lažni svjedok i kako niti jedan razumni sud na njemu ne može bazirati svoju odluku“, rekao je Nobilo i naveo nekoliko slučajeva navodno lažnih tvrdnji Sindičića koje su pobijene tijekom suđenja i to od sudskih vještaka Nielsena i Robioneka.

Oni su, kako kaže Nobilo, negirali neke važne Sindičićeve navode, poput tvrdnje o postojanju tajne službe unutar CK SKH.

Nobilo je također kritizirao čitav niz drugih svjedoka koji su svjedočili u ovom procesu žaleći se istodobno na njihov odabir koji je obavio sud.

''Sud se nije potrudio ispitati bilo kojeg pripadnika Saveznog SDB-a, osim Božidara Spasića i Lasića koji je osumnjičen, pa čak ni kad je obrana predložila svjedoka iz Savezne službe sigurnosti. Umjesto sveobuhvatnog utvrđivanja činjeničnog stanja, prepustilo se da istragu vode likovi poput Sindičića, Bože Vukušića, Petra Penave i slični. Osobe uglavnom kriminalne prošlosti“, rekao je Nobilo.

Oko jedne od glavnih točki optužnice, ključa garaže u kojoj je Đureković, prema optužnici dočekan i ubijen, Nobilo je također iznio niz dvojbi.

On je ustvrdio kako Đurekovića nitko nije čekao u garaži nego je bio praćen i kako prvobitna zamisao nije bila Đurekovićevo ubojstvo nego njegova otmica, kako bi mu se u Jugoslaviji sudilo zbog veleizdaje.

Suđenje se nastavlja sutra iznošenjem završne riječi njemačkog odvjetnika Josipa Perkovića Richarda Beyera. Nakon toga bi se sudskom vijeću po prvi put u tijeku suđenja trebao obratiti i sam Josip Perković, no njegov iskaz je upitan zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi.

''Perković se posljednjih tjedana nalazi u zatvorskoj bolnici u sobi s nekim ovisnicima koji čitavu noć viču pa ne može spavati“, rekao je s tim u vezi Nobilo.

U srijedu se očekuje izricanje presude.

Kopirati
Drag cursor here to close