Nema primirja

Nastavak sukoba u Gazi, Hamas raketira Izrael

Vijesti / Svijet | 27. 07. 2014. u 06:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinski islamistički pokret Hamas preuzeo je u subotu navečer odgovornost za ispaljivanje sedam raketa na Izrael, od kojih dvije na Tel Aviv, i tako praktički odbio produljenje humanitarnog primirja u Pojasu Gaze koje je isteklo u 20 sati po lokalnom, odnosno 19 po srednjoeuropskom vremenu.

Sirene su se oglasile diljem zemlje u trenutku kada su ispaljene rakete, priopćila je policija. Za ispaljivanje raketa, od kojih je pet palo na Nachal Oz na jugu Izraela, a dvije na područje Tel Aviva, odgovornost je preuzeo oružani ogranak Hamasa, Brigade Elzedina al Kasama.

Nastavak sukoba zbiva se nakon istjecanja humanitarnog primirja u Pojasu Gaze.

Izrael je u subotu prihvatio produžiti primirje za četiri sata, do ponoći, objavili su izraelska vojska i ministarstvo informiranja. Nakon što je u subotu ujutro tzv. humanitarno primirje stupilo na snagu stanovnici Gaze iskoristili su to vrijeme kako bi pokopali mrtve i pokušali na brzinu obnoviti zalihe hrane.

U subotu navečer sastao se izraelski uži kabinet vlade kako bi raspravljao o međunarodnim aktivnostima, koje predvodi američki državni tajnik John Kerry, kako bi se uspostavilo trajan prekid vatre, no, kako se doznaje, najmanje jedan ministar zalaže se za nastavak vojne operacije.

Ministri vanjskih poslova SAD-a, Katara, Turske i više europskih zemalja sastali su se tijekom dana u Parizu te su pozvali na produljenje prekida vatre u Gazi između Izraela i Hamasa za nova 24 sata.

'Sastanak je bio pozitivan, utvrđen je zajednički smjer međunarodne akcije kako bi se postiglo primirje u Gazi, izjavio je francuski šef diplomacije Laurent Fabius. Dodao je kako svi žele da se što prije uspostavi trajno primirje.

Kopirati
Drag cursor here to close