osporila metode

Nastavak suđenja Mladiću: Vještakinja tvrdi da Tužiteljstvo želi uvećati broj žrtava u Srebrenici

Vijesti / Flash | 24. 08. 2015. u 14:39 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, Obrana je pred suce izvela vještakinju za demografiju Svetlanu Radovanović, koja je osporavala metode i nalaze eksperata Tužiteljstva, naročito one o nestalima iz Srebrenice.

Prema riječima vještakinje, demografi Optužbe u svojim radovima nisu precizirali 'što podrazumijevaju pod pojmom Srebrenice', istaknuvši da su u jednom trenutku kao područje Srebrenice obuhvatili 'čak 15 općina… među kojima i neke u zapadnoj Srbiji', naveo je BIRN u priopćenju.

Kao primjer je navela da je vještak Optužbe Helge Brunborg u jednom izvještaju napisao da su neke osobe iz Srebrenice nestale u općinama Loznica, Valjevo, Priboj, ali i na Tari.

Ocjenjujući da je riječ o 'statistički minornim brojevima', Radovanović je zaključila da za njihovo navođenje nije bilo drugog razloga, 'osim težnje da se što više uveća broj žrtava'.

Vjerodostojnost studija demografa Tužiteljstva, Radovanović je osporavala i tvrdnjom da za čak 29 posto osoba s popisa nestalih nedostaje datum rođenja, a za 20 posto podaci o mjestu nestanka.

Rad demografa Tužiteljstva, Radovanović je nazvala 'neprofesionalnim' i 'intelektualno nepoštenim'.

Radovanović je osporavala metode i nalaze eksperata Tužiteljstva na suđenju Ratku Mladiću, ratnom zaovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) koji je optužen za genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, u danima nakon što je ta vojska 11. srpnja 1995. godine zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.
Prema nalazima eksperata Optužbe, koji su spominjani u sudnici, poslije pada Srebrenice nestale su ukupno 7.692 osobe.

Iskaz u obranu Mladića, Radovanović će nastaviti sutra, 25. kolovoza.

Mladića optužnica tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i pucanjem iz snajpera te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Kopirati
Drag cursor here to close